Što je empatija

Trenutno pregledavate Što je empatija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 svibnja, 2024

Definicija empatije

Empatija je sposobnost razumijevanja i suosjećanja s tuđim osjećajima, stavovima i perspektivama. To je duboko emocionalno iskustvo koje omogućuje pojedincu da se stavi u tuđe cipele i osjeti ono što druga osoba doživljava.

Vrste empatije

Postoje različite vrste empatije koje se mogu izraziti na različite načine. Kognitivna empatija se odnosi na razumijevanje tuđih osjećaja, dok emocionalna empatija uključuje dijeljenje tih osjećaja s drugima. Empatija također može biti usmjerena prema pojedincima ili grupama, što se naziva individualna ili kolektivna empatija.

Značaj empatije

Empatija je ključna za razumijevanje i podršku drugima. Ona pomaže u izgradnji snažnih međuljudskih odnosa, potiče suosjećanje i pomaže u rješavanju konflikata. Empatični ljudi često pokazuju veću razinu empatije prema drugima, što može poboljšati njihovu kvalitetu života i dobrobit zajednice.

Kako razviti empatiju

Empatija se može razvijati kroz svjesno prakticiranje razumijevanja i suosjećanja s drugima. Važno je slušati pažljivo, postavljati pitanja i biti otvoren za različite perspektive. Također je korisno razvijati samosvijest o vlastitim osjećajima i reakcijama kako bismo bolje razumjeli druge ljude.

Empatija i empatičnost

Empatija je sposobnost, dok je empatičnost karakteristika koja se odnosi na sklonost i spremnost izražavanja empatije. Biti empatičan znači biti osjetljiv na tuđe potrebe i osjećaje te pokazivati podršku i razumijevanje.

Empatija u društvu

Empatija igra važnu ulogu u izgradnji boljeg društva. Kroz empatiju možemo razumjeti različite kulture, smanjiti predrasude i potaknuti inkluziju. Empatija također može potaknuti aktivizam i zalaganje za pravednost i jednakost.

  Ocijeni članak!