Što je endometrioza

Trenutno pregledavate Što je endometrioza
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 veljače, 2024

Simptomi endometrioze

Endometrioza je stanje u kojem se tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice, poznato kao endometrij, pojavljuje izvan maternice. Ovo tkivo može se naći na jajnicima, jajovodima, mjehuru ili drugim organima u karlici.

Simptomi endometrioze mogu varirati, ali uključuju bol u donjem dijelu trbuha, bol tijekom menstruacije, bol tijekom seksualnog odnosa, nepravilno krvarenje i poteškoće s začećem.

Dijagnoza endometrioze

Dijagnoza endometrioze obično uključuje detaljan medicinski pregled, uključujući povijest simptoma i fizički pregled. Dodatne metode dijagnostike mogu uključivati ultrazvuk, magnetsku rezonancu (MR) i laparoskopiju.

Ultrazvuk se koristi za vizualizaciju unutarnjih organa i moguće prisutnosti endometrijskog tkiva izvan maternice. MR je posebno koristan u otkrivanju endometrioze koja se nalazi dublje u tkivu. Laparoskopija je minimalno invazivna kirurška procedura koja omogućuje izravno pregledavanje i uzimanje uzoraka tkiva za potvrdu dijagnoze.

Liječenje endometrioze

Liječenje endometrioze može uključivati terapiju lijekovima, hormonsku terapiju ili kirurški zahvat. Lijekovi protiv bolova mogu se koristiti za ublažavanje simptoma boli. Hormonska terapija, poput oralnih kontraceptiva ili pripravaka progesterona, može pomoći u smanjenju rasta endometrijskog tkiva. U nekim slučajevima, kirurški zahvat može biti potreban za uklanjanje endometrijskog tkiva izvan maternice.

Endometrioza je kronično stanje koje zahtijeva dugoročno upravljanje i praćenje. Važno je surađivati s medicinskim stručnjacima kako bi se pronašao najbolji individualizirani plan liječenja.

  Ocijeni članak!