Što je fabula

Trenutno pregledavate Što je fabula
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 srpnja, 2023

Definicija fabule

Fabula je osnovni element svake priče, bilo da je riječ o knjizi, filmu, kazališnoj predstavi ili bilo kojem drugom obliku umjetnosti. Ona predstavlja slijed događaja koji se odvijaju unutar priče i čini strukturu koja povezuje likove, radnju i motive.

Elementi fabule

Fabula se sastoji od nekoliko ključnih elemenata. Prvo, imamo izloženost koja predstavlja uvod u priču i upoznavanje s likovima i okolnostima. Nakon izloženosti, dolazi do razvoja fabule, gdje se događaji počinju odvijati i sukobi se razvijaju. Slijedi vrhunac priče, tj. trenutak najveće napetosti i preokreta. Nakon toga dolazi do rješenja, gdje se sukobi razrješavaju i priča se približava kraju. Na kraju, imamo zaključak koji donosi rezoluciju i završetak priče.

Primjeri fabula

Postoji nebrojeno mnogo primjera fabula u svijetu književnosti i filma. Jedan od najpoznatijih primjera je fabula romana “Rat i mir” Leva Tolstoja, koja prati živote likova tijekom Napoleonskih ratova. Drugi primjer je fabula filma “Paklena naranča” Stanleyja Kubricka, koja se fokusira na mladića koji se upušta u nasilje.

Zaključak

Fabula je ključni element svake priče i čini strukturu koja povezuje događaje. Ona omogućuje čitateljima ili gledateljima da se povežu s likovima i prate njihov put kroz priču. Bez fabule, priča bi bila bez smisla i ne bi imala jasnu strukturu. Stoga je razumijevanje fabule važno za svakog tko želi istraživati svijet književnosti i umjetnosti u cjelini.

  Ocijeni članak!