Što je HPV

Trenutno pregledavate Što je HPV
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 lipnja, 2023

Širenje i uzročnici

HPV, što je skraćenica za humani papiloma virus, predstavlja grupu virusa koji se prenose s jedne osobe na drugu tijekom spolnog odnosa. Postoji više od 100 različitih tipova HPV-a, a neki od njih mogu uzrokovati razne bolesti i infekcije u tijelu.

Simptomi i komplikacije

Većina ljudi koji su zaraženi HPV-om nemaju nikakve simptome i nisu svjesni da su nositelji virusa. Međutim, neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati bradavice na koži ili sluznici, kao što su genitalne bradavice. Također, određeni tipovi HPV-a su povezani s rakom vrata maternice, penisa, anusa, grla i drugih dijelova tijela.

Prevencija i liječenje

Najefikasniji način prevencije HPV infekcije je cijepljenje. Cjepivo protiv HPV-a je dostupno i preporučuje se djevojčicama i dječacima u određenoj dobi kako bi se smanjio rizik od infekcije. Redoviti pregledi kod ginekologa ili urologa također mogu pomoći u ranom otkrivanju HPV-a i sprječavanju razvoja komplikacija.

Zaključak

HPV je vrlo čest virus koji se prenosi spolnim putem i može uzrokovati različite zdravstvene probleme. Važno je educirati se o HPV-u, provoditi preventivne mjere poput cijepljenja i redovitih pregleda te biti svjestan mogućih simptoma i komplikacija koje HPV može izazvati.

  Ocijeni članak!