Što je intubacija

Trenutno pregledavate Što je intubacija
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 srpnja, 2023

Postupak intubacije

Intubacija je medicinski postupak koji se koristi za uvođenje endotrahealne cijevi u dišne ​​puteve pacijenta. Ova cijev se naziva endotrahealni tubus i koristi se za održavanje otvorenosti dišnih puteva, olakšavanje disanja i pružanje respiratorne podrške. Intubacija se obično izvodi kada pacijent ne može samostalno održavati adekvatno disanje ili kada je potrebna kontrola disanja u hitnim situacijama.

Indikacije za intubaciju

Intubacija se može provesti iz različitih razloga, uključujući respiratorno zatajenje, opstrukciju dišnih puteva, traumu, kirurške zahvate ili anesteziju. Pacijenti koji su u teškom stanju ili imaju ozbiljne bolesti često zahtijevaju intubaciju kako bi se osigurala adekvatna oksigenacija i ventilacija. Ovaj postupak također omogućuje pristup za primjenu lijekova ili aspiraciju sekreta iz dišnih puteva.

Vrste intubacije

Postoje različite vrste intubacije koje se mogu primijeniti, ovisno o potrebama pacijenta. Endotrahealna intubacija je najčešća i koristi se za kratkoročnu podršku disanja. Traheostomija je dugoročna intubacija koja uključuje stvaranje otvora u prednjem dijelu vrata i uvođenje cijevi u traheju. Ova vrsta intubacije se često koristi kod pacijenata koji će dugo vremena biti na respiratoru.

Postupak intubacije

Postupak intubacije obično izvodi specijalizirano medicinsko osoblje, kao što su anesteziolozi, hitni liječnici ili medicinske sestre. Pacijent se prvo priprema za intubaciju, što može uključivati primjenu anestezije ili sedacija kako bi se smanjila nelagoda. Zatim se endotrahealni tubus umetne kroz usta ili nos pacijenta i pažljivo se smjesti u traheju. Nakon toga se provjerava pozicija tubusa pomoću rendgenskog snimka ili drugih metoda. Kada je intubacija uspješno provedena, pacijent je povezan s respiratorom koji pruža potrebnu ventilaciju.

Rizici i komplikacije

Kao i kod svakog medicinskog postupka, intubacija nosi određene rizike i moguće komplikacije. Moguće komplikacije uključuju oštećenje zuba ili tkiva u ustima, infekcije, oštećenje dišnih puteva, aspiraciju i pneumotoraks (nakupljanje zraka izvan pluća). Važno je da se intubacija izvodi od strane stručnog osoblja kako bi se smanjili rizici i osigurala sigurnost pacijenta.

Intubacija je ključni postupak u medicini koji omogućuje pristup dišnim putevima i osigurava adekvatnu ventilaciju pacijenta. Ona se koristi u širokom rasponu situacija i može biti od vitalnog značaja za spašavanje života. Stručno izvođenje intubacije i praćenje pacijenta nakon postupka ključni su za uspješne rezultate i oporavak pacijenta.

  Ocijeni članak!