Što je koagulacija

Trenutno pregledavate Što je koagulacija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 kolovoza, 2023

Koagulacija u tijelu

Koagulacija je složen proces zgrušavanja krvi koji se odvija kako bi se zaustavilo krvarenje. Ovaj fiziološki mehanizam ključan je za održavanje integriteta krvnih žila i sprečavanje gubitka krvi.

Koagulacijski faktori

Koagulacija uključuje niz koagulacijskih faktora koji djeluju zajedno kako bi stvorili tromb. Ti faktori uključuju fibrinogen, protrombin, faktor VIII, faktor IX i mnoge druge.

Proces koagulacije

Koagulacija započinje kad se krvna žila ošteti. Tada se aktiviraju koagulacijski faktori koji pokreću kaskadnu reakciju. Konačni rezultat je stvaranje fibrinskog ugruška koji zaustavlja krvarenje.

Regulacija koagulacije

Koagulacija je precizno regulirani proces kako bi se spriječilo nekontrolirano zgrušavanje krvi. Tijelo proizvodi antikoagulacijske faktore koji sprečavaju prekomjerno zgrušavanje i održavaju ravnotežu u koagulacijskom sustavu.

Klinički značaj koagulacije

Koagulacija igra ključnu ulogu u medicini. Poremećaji u koagulaciji mogu dovesti do raznih bolesti, kao što su hemofilija, trombofilija ili diseminirana intravaskularna koagulacija. Razumijevanje ovog procesa važno je za dijagnozu i liječenje takvih stanja.

  Ocijeni članak!