Što je krvni pritisak?

Trenutno pregledavate Što je krvni pritisak?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 srpnja, 2023

Simptomi i razlozi za mjerenje krvnog pritiska

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je ozbiljno zdravstveno stanje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar i bolesti bubrega. Simptomi visokog krvnog pritiska često nisu primjetni, stoga je redovito mjerenje krvnog pritiska važno za otkrivanje eventualnih problema. Niski krvni pritisak ili hipotenzija također može biti problem, ali se obično javlja s manje ozbiljnim simptomima kao što su vrtoglavica i slabost.

Kako se mjeri krvni pritisak?

Krvni pritisak se mjeri pomoću uređaja poznatog kao sfigmomanometar. Uobičajeno se izražava u dva broja – sistolički krvni pritisak (gornji broj) i dijastolički krvni pritisak (donji broj). Sistolički pritisak je tlak u arterijama tijekom kontrakcije srca, dok je dijastolički pritisak tlak u arterijama između kontrakcija srca. Normalni krvni pritisak se smatra oko 120/80 mmHg.

Utjecaj na zdravlje

Visok krvni pritisak može oštetiti krvne žile i organe kao što su srce, mozak i bubrezi. Dugotrajno nekontrolirani visoki krvni pritisak može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara, bolesti bubrega, oštećenja vida i drugih zdravstvenih problema. S druge strane, nizak krvni pritisak može uzrokovati slabu cirkulaciju krvi, što može dovesti do umora, vrtoglavice i gubitka svijesti.

Kako održavati zdrav krvni pritisak?

Da biste održali zdrav krvni pritisak, važno je voditi zdrav način života. To uključuje redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, kontrolu tjelesne težine, smanjenje unosa soli i alkohola te izbjegavanje pušenja. U nekim slučajevima, kada promjene u načinu života nisu dovoljne, liječnik može preporučiti lijekove za kontrolu krvnog pritiska.

Zaključak

Krvni pritisak je važan pokazatelj zdravlja srca i krvnih žila. Redovito mjerenje krvnog pritiska i održavanje zdravih navika mogu pomoći u prevenciji visokog krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti i drugih komplikacija. Važno je konzultirati liječnika ako primijetite bilo kakve promjene u krvnom pritisku ili imate simptome koji mogu ukazivati na probleme s krvnim pritiskom.

  Ocijeni članak!