Što je ksantan guma

Trenutno pregledavate Što je ksantan guma
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 svibnja, 2023

Proizvodnja ksantan gume

Ksantan guma je vrsta polisaharida koji se dobiva fermentacijom šećera. Fermentacija se provodi pomoću bakterija Xanthomonas campestris. Bakterije proizvode ksantan guma kao zaštitnu tvar za sebe, a u industriji se koristi kao aditiv.

Svojstva i primjena ksantan gume

Ksantan guma se koristi kao stabilizator i zgušnjivač u prehrambenoj industriji. Ona pomaže u održavanju konzistencije hrane, sprječava razdvajanje sastojaka i poboljšava teksturu. Također se koristi u kozmetičkoj industriji za slične svrhe.

Bezopasnost ksantan gume

Ksantan guma je sigurna za konzumaciju i primjenu na koži. Ona se ne probavlja u tijelu i prolazi kroz probavni sustav bez ikakvih promjena. Međutim, osobe koje su alergične na kukuruz mogu imati alergijske reakcije na ksantan gumu, budući da se obično proizvodi iz kukuruznog škroba.

Regulacija ksantan gume

Ksantan guma je odobrena za upotrebu u prehrambenoj industriji od strane mnogih regulatornih tijela, uključujući američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA) i Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA). Postoje ograničenja u količini ksantan gume koja se može koristiti u određenim proizvodima, kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta hrane.

Zaključak

Ksantan guma je važan aditiv u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Ona pomaže u održavanju konzistencije i poboljšanju teksture proizvoda. Ksantan guma je sigurna za konzumaciju i primjenu, osim kod osoba koje su alergične na kukuruz. Regulacija ksantan gume osigurava da se koristi u sigurnim količinama.

  Ocijeni članak!