Što je MBO

Trenutno pregledavate Što je MBO
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 rujna, 2023

Definicija MBO-a

Menadžment po rezultatima (MBO) je pristup upravljanju koji se fokusira na postavljanje ciljeva, mjerenje rezultata i usklađivanje aktivnosti organizacije s tim ciljevima. Ovaj pristup je razvijen kako bi se poboljšala učinkovitost i produktivnost organizacije, kao i motivacija zaposlenika.

Proces MBO-a

Proces MBO-a uključuje nekoliko koraka. Prvo, postavljaju se ciljevi organizacije na svim razinama, od vrha do dna. Zatim se ti ciljevi komuniciraju svim zaposlenicima kako bi se osiguralo razumijevanje i prihvaćanje.

Nakon toga, zaposlenici razvijaju osobne ciljeve koji će doprinijeti postizanju ciljeva organizacije. Ti ciljevi su mjerljivi i vremenski ograničeni, kako bi se omogućila evaluacija i praćenje napretka.

Koristi MBO-a

MBO pruža niz koristi organizaciji. Omogućuje jasno definiranje ciljeva i očekivanja, što olakšava usklađivanje aktivnosti svih zaposlenika. Također potiče kontinuiranu komunikaciju i suradnju između menadžera i zaposlenika.

Osim toga, MBO potiče motivaciju zaposlenika tako što im omogućuje sudjelovanje u postavljanju ciljeva i mjerenju vlastitog napretka. To povećava osjećaj odgovornosti i zadovoljstva poslom.

Kritike MBO-a

Iako MBO ima brojne prednosti, postoji i nekoliko kritika. Neki smatraju da je fokus na postizanju ciljeva moguće postići na račun kvalitete rada i inovacije. Drugi tvrde da MBO može dovesti do prevelike konkurencije među zaposlenicima, umjesto suradnje.

Također se ističe da MBO zahtijeva dobru komunikaciju i jasne ciljeve, što može biti izazovno u organizacijama s velikim brojem zaposlenika.

Unatoč tim kritikama, MBO ostaje popularan pristup upravljanju koji se koristi diljem svijeta kako bi se postigli ciljevi organizacija i poboljšala učinkovitost zaposlenika.

  Ocijeni članak!