Što je metafora

Trenutno pregledavate Što je metafora
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 veljače, 2024

Povijest metafore

Metafora je retorička figura koja se koristi već tisućama godina. Korijeni metafore mogu se pratiti u drevnim civilizacijama poput Grka i Rimljana. U antičkoj Grčkoj, poznati filozof Aristotel opisao je metaforu kao sredstvo za prenošenje značenja jednog pojma na drugi koji je s njim povezan. Uzorci metafora pronađeni su i u starim indijskim spisima, kao i u Bibliji.

Definicija i primjeri

Metafora je figura koja se koristi za prenošenje značenja jednog pojma na drugi koji nije doslovno povezan s prvim. Ona se najčešće koristi za stvaranje slikovitog jezika i izražavanje apstraktnih pojmova.
Primjeri metafora su često prisutni u svakodnevnom govoru. Na primjer, izraz ‘srce kameno’ koristi se za opisivanje osobe koja je emocionalno hladna ili bezosjećajna. Drugi primjer je izraz ‘more znanja’, koji se koristi za opisivanje bogatstva znanja ili informacija.

Vrste metafora

Postoji nekoliko vrsta metafora koje se koriste u jeziku i književnosti. Neki od najčešćih su:

1. Konvencionalna metafora: To su metafore koje su postale uobičajene u jeziku i često se koriste bez da se svjesno shvati da je riječ o metafori. Primjer takve metafore je izraz ‘hladna osoba’, koji se koristi za opisivanje nekoga tko je emocionalno udaljen.
2. Slikovita metafora: Ove metafore koriste se za stvaranje slikovitih slika u umu čitatelja ili slušatelja. Primjer je izraz ‘ruže su poljupci prirode’, koji stvara sliku ljepote i nježnosti.
3. Konceptualna metafora: Ove metafore koriste se za prenošenje apstraktnih ideja kroz konkretne pojmove. Primjer je izraz ‘ljubav je rat’, koji koristi koncept rata kako bi opisao intenzitet i strast ljubavi.

Zaključak

Metafora je moćno retoričko sredstvo koje se koristi za prenošenje značenja i stvaranje slikovitog jezika. Ona je prisutna u svim aspektima našeg života, od svakodnevnog govora do književnosti. Kroz metaforu, možemo izraziti složene ideje na jednostavan i slikovit način, čime obogaćujemo našu komunikaciju i razumijevanje svijeta oko nas.

  Ocijeni članak!