Što je moždana kap?

Trenutno pregledavate Što je moždana kap?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 srpnja, 2023

Simptomi moždane kapi

Moždana kap, također poznata kao moždani udar, nastaje kada krvotok u mozgu bude poremećen, što rezultira oštećenjem moždanog tkiva. Najčešći simptomi moždane kapi uključuju nagli gubitak snage ili osjeta na jednoj strani tijela, iznenadne probleme s govorom, zamagljen vid ili gubitak vida na jednom oku, vrtoglavicu i nagle glavobolje.

Vrste moždane kapi

Postoje dva glavna tipa moždane kapi: ishemična i hemoragijska. Ishemična moždana kap je najčešći oblik, koji se javlja kada krvna žila u mozgu bude blokirana ili sužena, sprječavajući dotok krvi. Hemoragijska moždana kap nastaje kada se krvna žila u mozgu ruptira, što rezultira krvarenjem u mozgu.

Uzroci i faktori rizika

Ishemična moždana kap najčešće je uzrokovana aterosklerozom, stanjem u kojem se plak nakuplja na stijenkama krvnih žila, sužavajući protok krvi. Ostali česti uzroci uključuju srčane bolesti, visoki krvni tlak, dijabetes, pušenje i prekomjernu konzumaciju alkohola. Faktori rizika za moždanu kap uključuju dob, spol, obiteljsku povijest moždane kapi i prethodnu povijest moždanog udara.

Dijagnoza i liječenje

Brza dijagnoza moždane kapi izuzetno je važna kako bi se smanjila oštećenja mozga. Liječnici će obaviti neurološki pregled i naručiti dodatne testove poput CT ili MRI skeniranja mozga. Liječenje moždane kapi uključuje hitne medicinske intervencije poput lijekova za otapanje ugrušaka krvi ili kirurških zahvata za uklanjanje krvarenja iz mozga.

Prevencija

Prevencija moždane kapi ključna je za smanjenje rizika od njenog nastanka. To uključuje održavanje zdravog načina života, uključujući redovitu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu, kontrolu krvnog tlaka i kolesterola, prestanak pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola. Također je važno redovito provjeravati svoje zdravlje i pratiti eventualne simptome koji bi mogli ukazivati na povećani rizik od moždane kapi.

  Ocijeni članak!