Što je Mrtvo more?

Trenutno pregledavate Što je Mrtvo more?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 travnja, 2023

Povijest Mrtvog mora

Mrtvo more je slano jezero koje se nalazi na granici Izraela, Palestine i Jordana. Ovo jedinstveno prirodno čudo privlači pažnju turista i znanstvenika diljem svijeta.

Geografske karakteristike

Mrtvo more je najniža točka na Zemlji, smještena čak 430 metara ispod razine mora. Sadrži visoku koncentraciju soli, što ga čini jednim od najslanijih vodenih tijela na svijetu. Osim soli, u Mrtvom moru se nalazi i velika količina minerala poput magnezija, kalcija i kalija.

Ljekovita svojstva

Zbog visoke koncentracije minerala, Mrtvo more ima ljekovita svojstva i koristi se u terapiji raznih bolesti poput psorijaze, artritisa i ekcema. Mnogi ljudi posjećuju Mrtvo more kako bi iskoristili blagodati blata i minerala za poboljšanje zdravlja kože.

Ekosustav

Unatoč ekstremnim uvjetima, u Mrtvom moru živi nekoliko vrsta mikroorganizama koji su prilagođeni visokoj saliniteti. Također, neke vrste riba su se prilagodile i uspješno žive u ovom slanom okruženju. Međutim, zbog iscrpljivanja vode iz Mrtvog mora, ekosustav je ugrožen i postoji zabrinutost za njegov opstanak u budućnosti.

Turizam

Mrtvo more je popularna turistička destinacija zbog svojih jedinstvenih karakteristika. Posjetitelji mogu plutati na površini jezera zahvaljujući visokoj gustoći soli. Osim toga, mogu se opustiti na obalama i koristiti ljekovite blagodati Mrtvog mora. Mnoge kozmetičke tvrtke također koriste mineralne sastojke iz Mrtvog mora u svojim proizvodima.

Budućnost Mrtvog mora

Zbog iscrpljivanja vode iz Mrtvog mora, razina jezera neprestano opada. Vlade Izraela, Palestine i Jordana poduzimaju mjere kako bi spriječile daljnje smanjenje razine vode i očuvale ovo jedinstveno prirodno bogatstvo. Također, istraživači i znanstvenici nastavljaju proučavati Mrtvo more kako bi bolje razumjeli njegove ekosustave i potencijalne načine očuvanja.

  Ocijeni članak!