Što je ozonski omotač?

Trenutno pregledavate Što je ozonski omotač?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 rujna, 2023

Formacija ozonskog omotača

Ozonski omotač je sloj ozona koji se nalazi u stratosferi Zemljine atmosfere. Ozon (O3) je molekula koja se sastoji od tri atoma kisika i ima sposobnost apsorbiranja većine štetnih ultraljubičastih (UV) zraka koji dolaze od Sunca. Formacija ozonskog omotača rezultat je procesa ozonske fotokemije, gdje se ozon stvara i razgrađuje pod utjecajem UV zraka.

Važnost ozonskog omotača

Ozonski omotač ima ključnu ulogu u zaštiti života na Zemlji od štetnih UV zraka. UV zrake mogu izazvati opekline, oštetiti DNK i povećati rizik od razvoja raka kože. Također mogu utjecati na ekosustave, uključujući oceane, šume i poljoprivredna područja.

Ozonska rupa

Ozonska rupa je područje u ozonskom omotaču gdje je koncentracija ozona značajno smanjena. Najpoznatija ozonska rupa nalazi se iznad Antarktike i javlja se svake godine tijekom antarktičke zime. Oštećenje ozonskog omotača uzrokovano je klorofluorougljicima (CFC) i drugim sličnim spojevima koji se koriste u industriji i kao rashladna sredstva.

Zaštita ozonskog omotača

Međunarodna zajednica prepoznala je važnost zaštite ozonskog omotača i usvojila Montrealski protokol 1987. godine. Protokol zabranjuje proizvodnju i uporabu supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Zahvaljujući ovim mjerama, ozonski omotač se polako oporavlja, ali potrebno je nastaviti s praćenjem i provedbom mjera zaštite.

Budućnost ozonskog omotača

Iako se ozonski omotač polako oporavlja, još uvijek postoje izazovi i prijetnje koje ga mogu ugroziti. Klimatske promjene, kao što su povećanje temperature i promjene u cirkulaciji stratosferskog zraka, mogu utjecati na stabilnost ozonskog omotača. Također, potrebno je nastaviti s praćenjem i istraživanjem kako bi se osiguralo da se ozonski omotač održava i štiti za buduće generacije.

  Ocijeni članak!