Što je Parkinsonova bolest?

Trenutno pregledavate Što je Parkinsonova bolest?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 srpnja, 2023

Simptomi Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest koja se javlja kada određene stanice u mozgu počnu propadati. Ova bolest je nazvana po britanskom liječniku Jamesu Parkinsonu koji ju je prvi put opisao 1817. godine. Glavni simptomi Parkinsonove bolesti uključuju tremor (drhtanje), rigidnost (ukočenost mišića) i bradikineziju (usporene pokrete). Osim toga, pacijenti često imaju i probleme s ravnotežom i koordinacijom pokreta.

Uzroci Parkinsonove bolesti

Iako se točan uzrok Parkinsonove bolesti još uvijek ne zna, vjeruje se da genetski faktori i izloženost određenim okolišnim čimbenicima igraju ulogu u njenom razvoju. Neki istraživači sugeriraju da se bolest može pokrenuti kombinacijom genetske predispozicije i izlaganja toksinima poput pesticida i teških metala.

Dijagnoza i liječenje Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest se može dijagnosticirati na temelju kliničkih simptoma i detaljnog pregleda pacijenta. Nema specifičnih testova ili pretraga koje mogu potvrditi dijagnozu. Međutim, neurolog može propisati dodatne testove kako bi isključio druge moguće uzroke simptoma. Trenutno ne postoji lijek koji može izliječiti Parkinsonovu bolest, ali postoje terapije koje mogu pomoći u kontroli simptoma i poboljšanju kvalitete života pacijenta.

Napredovanje Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest je progresivna bolest, što znači da se simptomi pogoršavaju tijekom vremena. U početku, simptomi mogu biti blagi i neprimjetni, ali kako bolest napreduje, mogu se pojaviti ozbiljniji simptomi poput poteškoća u hodanju, govornim problemima i depresiji. Važno je redovito pratiti napredak bolesti i prilagoditi terapiju prema potrebama pacijenta.

Parkinsonova bolest i istraživanje

Znanstvenici i istraživači diljem svijeta aktivno istražuju Parkinsonovu bolest kako bi bolje razumjeli njen uzrok i razvili nove terapije. Neki trenutni pristupi uključuju istraživanje genetskih mutacija, razvoj novih lijekova i upotrebu duboke moždane stimulacije kako bi se kontrolirali simptomi. Istraživanje je ključno za napredak u liječenju Parkinsonove bolesti i poboljšanje kvalitete života oboljelih.

  Ocijeni članak!