Što je quickshifter

Trenutno pregledavate Što je quickshifter
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 travnja, 2023

Rad i funkcija

Quickshifter je elektronički uređaj koji omogućuje brže mijenjanje brzina na motociklu bez korištenja spojke. To je tehnologija koja je prvenstveno razvijena za trkaće motocikle, ali se sve više koristi i na cestovnim motociklima. Quickshifter djeluje tako da prekida paljenje ili gorivo na vrlo kratko vrijeme tijekom mijenjanja brzina, omogućujući tako brže i glatko prebacivanje na sljedeću brzinu.

Vrste quickshiftera

Postoje dvije osnovne vrste quickshiftera – oni koji djeluju samo na mijenjanje brzina prema gore (upshift) i oni koji omogućuju mijenjanje brzina i prema gore i prema dolje (upshift i downshift). Upshift quickshifteri su najčešći i omogućuju vozačima da prebacuju brzine prema gore bez korištenja spojke ili gubljenja snage tijekom promjene brzine. Downshift quickshifteri su naprednija tehnologija koja omogućuje glatko mijenjanje brzina prema dolje bez korištenja spojke i gubljenja snage.

Prednosti i nedostaci

Quickshifteri pružaju nekoliko prednosti vozačima motocikala. Prvo, omogućuju brže mijenjanje brzina, što je posebno korisno na trkaćim stazama gdje svaka sekunda može biti presudna. Drugo, smanjuju napetost na spojci i prijenosu, što može produžiti njihov životni vijek. Treće, pomažu u održavanju stabilnosti motocikla tijekom mijenjanja brzina, jer vozači ne moraju skidati ruke s upravljača kako bi koristili spojku.

Međutim, quickshifteri imaju i neke nedostatke. Prvo, oni su skupi i zahtijevaju instalaciju od strane profesionalca. Drugo, mogu biti osjetljivi na podešavanja i zahtijevaju periodično održavanje. Treće, neki vozači preferiraju tradicionalno mijenjanje brzina s korištenjem spojke, jer im to pruža veću kontrolu nad motociklom.

Zaključak

Quickshifteri su inovativni uređaji koji omogućuju brže i glatko mijenjanje brzina na motociklima. Oni pružaju prednosti u brzini, trajnosti spojke i stabilnosti motocikla, ali također imaju neke nedostatke. Konačni izbor o korištenju quickshiftera ovisi o preferencijama i potrebama vozača.

  Ocijeni članak!