Što je roman

Trenutno pregledavate Što je roman
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 travnja, 2023

Povijest romana

Roman je književni žanr koji se razvio u 18. stoljeću kao produžetak pripovijetke. Prvi romani su se pojavili u Engleskoj i Francuskoj, a kasnije su se proširili diljem svijeta.

Romani su se razvijali kroz povijest, mijenjajući se i prilagođavajući novim društvenim i kulturnim uvjetima. Od klasičnih romana do modernih romana, ovaj žanr je postao jedan od najpopularnijih oblika književnosti.

Karakteristike romana

Roman je oblik proze koji se odlikuje dugim narativnim tekstom. Glavna karakteristika romana je razvijanje priče i likova kroz detaljne opise, dijaloge i unutarnje monologe.

Romani se često bave temama kao što su ljubav, avantura, društvene promjene, politika i mnoge druge. Ovaj žanr omogućava autorima da istražuju različite aspekte ljudskog iskustva i prenose svoje ideje i poruke.

Vrste romana

Postoji veliki broj različitih vrsta romana. Neki od najpoznatijih su povijesni roman, ljubavni roman, avanturistički roman, znanstveno-fantastični roman, kriminalistički roman i psihološki roman.

Svaka vrsta romana ima svoje specifičnosti i stilove pisanja. Autori često kombiniraju različite žanrove kako bi stvorili originalne i zanimljive priče.

Utjecaj romana

Roman ima veliki utjecaj na kulturu i društvo. Kroz romane, ljudi mogu doživjeti različite svjetove, upoznati nove likove i proširiti svoje horizonte.

Romani su često izvor inspiracije za filmove, kazališne predstave i druge umjetničke izraze. Mnogi romani postali su klasična djela koja se i danas čitaju i proučavaju.

U zaključku, roman je književni žanr koji pruža čitateljima mogućnost da se izgube u pričama i upoznaju nove svjetove. Ovaj oblik književnosti ima bogatu povijest i ima snažan utjecaj na kulturu i društvo.

  Ocijeni članak!