Što je seboreja?

Trenutno pregledavate Što je seboreja?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 listopada, 2023

Simptomi seboreje

Seboreja je kožna bolest koja se najčešće javlja na području vlasišta, lica i tijela. Glavni simptom seboreje je prekomjerna proizvodnja sebuma, prirodne masnoće koju proizvode žlijezde lojnice. To dovodi do masnog vlasišta, peruti, svrbeža i crvenila kože.

Vrste seboreje

Postoje dvije glavne vrste seboreje: suha i masna seboreja. Suha seboreja karakterizira perutanje kože i svrbež, dok masna seboreja uzrokuje prekomjerno masno vlasište i ljepljivu perut.

Uzroci seboreje

Točan uzrok seboreje još uvijek nije potpuno razjašnjen, ali se smatra da genetski faktori, prekomjerna proizvodnja sebuma, gljivice Malassezia i hormonske promjene mogu doprinijeti njenom razvoju.

Liječenje seboreje

Seboreja se može kontrolirati i liječiti, ali ne postoji definitivno izlječenje. Liječenje uključuje primjenu posebnih šampona, losiona i krema koji sadrže aktivne sastojke kao što su cinkov pirition, salicilna kiselina, ketokonazol ili selenov disulfid. U težim slučajevima, može biti potrebno liječenje lijekovima koje propisuje dermatolog.

Prevencija seboreje

Iako seboreju nije moguće potpuno spriječiti, neki koraci mogu pomoći u smanjenju rizika od njenog razvoja. Redovito pranje kose i vlasišta blagim šamponima, izbjegavanje stresa i pravilna njega kože mogu pomoći u održavanju zdrave kože i smanjenju simptoma seboreje.

  Ocijeni članak!