Što je solarna radijacija?

Trenutno pregledavate Što je solarna radijacija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 rujna, 2023

Kako se definira solarna radijacija?

Solarna radijacija je elektromagnetska energija koju emitira Sunce i koja doseže Zemlju. Ova radijacija se sastoji od različitih vrsta elektromagnetskog zračenja, uključujući vidljivu svjetlost, ultraljubičasto (UV) zračenje i infracrveno (IR) zračenje.

Kako se mjeri solarna radijacija?

Mjerenje solarnog zračenja provodi se pomoću uređaja koji se naziva radiometar. Radiometar bilježi količinu primljene solarne energije po jedinici površine tijekom određenog vremenskog razdoblja. Rezultati mjerenja solarnog zračenja koriste se u različitim područjima, poput meteorologije, energetike i istraživanja klime.

Koja je uloga solarnog zračenja u energetici?

Solarna radijacija igra ključnu ulogu u proizvodnji solarne energije. Fotovoltaični sustavi pretvaraju sunčevu energiju direktno u električnu energiju pomoću solarnih panela. Toplinske elektrane koriste solarnu radijaciju za zagrijavanje tekućine koja pokreće turbine i generira električnu energiju. Solarna energija je obnovljivi izvor energije koji pomaže u smanjenju emisija stakleničkih plinova i ovisnosti o fosilnim gorivima.

Kako solarna radijacija utječe na živi svijet?

Solarna radijacija ima važnu ulogu u održavanju života na Zemlji. Biljke koriste sunčevu energiju za fotosintezu, proces kojim pretvaraju svjetlost u hranjive tvari. Životinje ovise o biljkama za hranu, stoga je solarna radijacija ključna za lanac prehrane. Također, UV zračenje izaziva stvaranje vitamina D u ljudskom tijelu, što je važno za zdravlje kostiju.

Kako solarna radijacija utječe na klimu?

Solarna radijacija igra važnu ulogu u regulaciji temperature na Zemlji. Zračenje sunca zagrijava površinu Zemlje, a toplina se zatim prenosi u atmosferu. Promjene u solarnoj radijaciji mogu utjecati na globalnu klimu. Na primjer, manje sunčeve aktivnosti mogu dovesti do hlađenja Zemljine površine, dok veća solarna aktivnost može pridonijeti globalnom zagrijavanju.

  Ocijeni članak!