Što je spirometrija?

Trenutno pregledavate Što je spirometrija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 listopada, 2023

Metoda mjerenja disanja

Spirometrija je metoda mjerenja disanja koja se koristi za procjenu funkcije pluća. Ova neinvazivna tehnika omogućuje mjerenje volumena i brzine zraka koji ulazi i izlazi iz pluća tijekom disanja. Kroz spirometriju mogu se identificirati različiti poremećaji u disanju poput astme, kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) i drugih plućnih bolesti.

Postupak spirometrije

Postupak spirometrije uključuje pacijenta koji duboko udahne i potom maksimalno izdahne u spirometar, uređaj koji mjeri protok zraka. Ovi podaci se zatim analiziraju kako bi se dobili parametri kao što su vitalni kapacitet, sila izdisaja u prvoj sekundi (FEV1) i odnos između FEV1 i vitalnog kapaciteta (FEV1/FVC). Ti parametri pružaju informacije o sposobnosti pluća za razmjenu zraka.

Indikacije i koristi

Spirometrija se koristi za dijagnosticiranje i praćenje plućnih bolesti. Također se može koristiti za procjenu učinkovitosti terapije i praćenje napretka pacijenata. Ova metoda također pomaže u određivanju razine plućne funkcije prije operacija ili fizičkog napora. Spirometrija je važan alat u istraživanju plućnih bolesti i doprinosi boljem razumijevanju disajnih problema i njihovog liječenja.

Ograničenja i kontraindikacije

Postoje neka ograničenja i kontraindikacije za provedbu spirometrije. Osobe koje imaju ozbiljne srčane probleme, nedavno srčani udar ili aneurizmu aorte trebaju biti oprezne pri izvođenju ove metode. Također, osobe koje su nedavno imale operaciju na prsima ili trbuhu mogu imati otežano izvođenje spirometrije. Važno je da se spirometrija provodi pod nadzorom stručnjaka kako bi se osigurala sigurnost pacijenta i točnost rezultata.

Zaključak

Spirometrija je važna dijagnostička metoda koja omogućuje procjenu plućne funkcije i otkrivanje plućnih bolesti. Mjerenje volumena i brzine zraka tijekom disanja pruža korisne informacije o disajnom sustavu. Ova metoda se koristi u kliničkom okruženju kako bi se postavila dijagnoza, pratila terapija i procijenila učinkovitost liječenja. Spirometrija je neinvazivna i sigurna te se može primijeniti na širokom spektru pacijenata.

  Ocijeni članak!