Što je šum na srcu

Trenutno pregledavate Što je šum na srcu
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 rujna, 2023

Šum na srcu – definicija

Šum na srcu je abnormalni zvuk koji se može čuti prilikom slušanja srca stetoskopom. Ovaj zvuk se javlja kada protok krvi kroz srčane komore ili krvne žile nije normalan. Šum na srcu može biti prisutan od rođenja ili se može razviti kasnije u životu. To je često znak da postoji neka vrsta srčanog problema koji zahtijeva daljnju dijagnozu i liječenje.

Vrste šuma na srcu

Postoji nekoliko različitih vrsta šuma na srcu, a svaka ukazuje na specifičan problem. Neke od najčešćih vrsta uključuju:

1. Sistolički šum – ovaj šum se čuje tijekom sistole, tj. kada se srce kontrahira i pumpa krv u arterije. Može ukazivati na probleme poput srčane zaklopke koja ne radi pravilno ili urođene srčane mane.
2. Dijastolički šum – ovaj šum se čuje tijekom dijastole, tj. kada srce opušta i puni se krvlju. Može ukazivati na probleme poput suženja aorte ili opuštanja srčanih zalistaka.
3. Kontinuirani šum – ovaj šum se čuje tijekom cijelog srčanog ciklusa, kako tijekom sistole tako i tijekom dijastole. Može biti znak prisutnosti defekta u srčanom zidu ili problema s krvnim žilama.

Dijagnostika i liječenje

Kada se otkrije šum na srcu, pacijent će biti upućen na kardiološki pregled. Tijekom pregleda, liječnik će pažljivo slušati srce stetoskopom i može naručiti dodatne pretrage poput ehokardiografije, elektrokardiograma ili stres testa. Na temelju rezultata ovih testova, liječnik će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Liječenje šuma na srcu ovisi o uzroku. U nekim slučajevima, šum može biti bezopasan i ne zahtijevati liječenje. Međutim, ako je šum uzrokovan srčanim problemom, liječnik može preporučiti lijekove, operaciju ili druge postupke kako bi se riješio problem.

Važno je napomenuti da ne svaki šum na srcu ukazuje na ozbiljan problem. Ponekad se šum može javiti kod zdravih pojedinaca ili se može povući tijekom djetinjstva. Međutim, kako bi se isključili ozbiljni problemi, važno je konzultirati se s kardiologom ako se šum na srcu otkrije ili postane zabrinjavajući.

  Ocijeni članak!