Što je tomosinteza

Trenutno pregledavate Što je tomosinteza
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 rujna, 2023

Metoda za rano otkrivanje raka dojke

Tomosinteza, također poznata kao trodimenzionalni mamograf, je dijagnostička metoda koja se koristi za rano otkrivanje raka dojke. Ova tehnika omogućuje detaljnije prikazivanje tkiva dojke, što pomaže u ranom otkrivanju i preciznijem postavljanju dijagnoze.

Kako tomosinteza funkcionira?

Tomosinteza koristi rendgenske zrake koje prolaze kroz tkivo dojke i stvaraju niz slika u različitim ravninama. Te slike se zatim kombiniraju kako bi se stvorila trodimenzionalna rekonstrukcija tkiva dojke. Ova tehnika omogućuje liječnicima da pregledaju slojeve tkiva pojedinačno, što pomaže u otkrivanju manjih lezija koje bi inače mogle biti skrivene na standardnim dvodimenzionalnim mamogramima.

Prednosti tomosinteze

Tomosinteza ima nekoliko prednosti u usporedbi s tradicionalnim dvodimenzionalnim mamografijama. Prvo, omogućuje bolji prikaz tkiva dojke, posebno kod žena s gustim dojkama. Također, tomosinteza smanjuje broj lažno pozitivnih rezultata, što znači da je manje vjerojatno da će pacijentice biti pozvane na dodatne pretrage zbog nepotrebnih sumnji na rak dojke. Ova tehnika također može otkriti manje lezije koje bi mogle biti propuštene na standardnim mamogramima.

Postupak tomosinteze

Postupak tomosinteze sličan je standardnoj mamografiji. Pacijentica se poziva da stane ispred mamografskog uređaja, dok se jedna dojka čvrsto pritišće između dvije ploče. Rendgenski aparat zatim se pomakne u polukružnom pokretu oko dojke, stvarajući niz rendgenskih snimaka. Cijeli postupak traje samo nekoliko sekundi.

Zaključak

Tomosinteza je napredna dijagnostička metoda koja omogućuje bolje prikazivanje tkiva dojke i ranije otkrivanje raka dojke. Ova tehnika donosi brojne prednosti u usporedbi s tradicionalnim mamografijama i igra važnu ulogu u borbi protiv raka dojke.

  Ocijeni članak!