Što je transfuzija krvi?

Trenutno pregledavate Što je transfuzija krvi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 rujna, 2023

Kako se provodi transfuzija krvi?

Transfuzija krvi je medicinski postupak kojim se pacijentu daje krv ili krvni proizvod. To se obično radi putem intravenske infuzije, gdje se krv polako ubrizgava u krvotok pacijenta. Prije transfuzije, krv se temeljito testira kako bi se osigurala sigurnost i kompatibilnost.

Koje su indikacije za transfuziju krvi?

Transfuzija krvi se obično koristi u situacijama kada pacijent izgubi veliku količinu krvi uslijed ozljede, operacije ili bolesti. Također se može koristiti za nadoknadu određenih krvnih sastojaka, poput crvenih krvnih stanica ili krvnih pločica, koje pacijent ne može adekvatno proizvesti.

Koje su moguće komplikacije transfuzije krvi?

Iako je transfuzija krvi siguran postupak, postoje određeni rizici i moguće komplikacije. Neke od najčešćih komplikacija uključuju alergijske reakcije, transfuzijsku reakciju, infekciju ili prenošenje bolesti, kao i nekompatibilnost krvnih grupa. Stoga se prije transfuzije pažljivo provjerava kompatibilnost davaoca i primatelja krvi.

Kako se osigurava sigurnost transfuzije krvi?

Da bi se osigurala sigurnost transfuzije krvi, krv se pažljivo testira prije davanja. To uključuje testiranje krvne grupe, Rh faktora, prisutnost antitijela, kao i testiranje na prisutnost infekcija ili bolesti. Također se provodi i provjera kompatibilnosti između davaoca i primatelja kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Koliko često se koristi transfuzija krvi?

Transfuzija krvi je često korišten medicinski postupak koji se provodi diljem svijeta svakodnevno. Mnogi pacijenti koji pate od ozbiljnih bolesti, kao što su karcinom ili anemija, mogu imati potrebu za redovitom transfuzijom krvi kako bi održali svoje zdravlje. Također se koristi u hitnim situacijama gdje je brza nadoknada krvi neophodna za spašavanje života pacijenta.

Koja je važnost darivanja krvi?

Darivanje krvi je ključno za osiguravanje dovoljne zalihe krvi za transfuzije. Svake godine, mnogi ljudi trebaju transfuziju krvi kako bi preživjeli. Sve donacije krvi su dragocjene i mogu spasiti živote. Stoga je važno poticati ljude da redovito daruju krv kako bi se osigurala dostupnost sigurne i kompatibilne krvi za sve pacijente kojima je potrebna transfuzija.

  Ocijeni članak!