Što je varikina

Trenutno pregledavate Što je varikina
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 travnja, 2024

Simptomi varikine

Varikina je medicinski pojam koji se koristi za opisivanje stanja proširenih vena. Najčešće se javlja u donjim udovima, posebno nogama i stopalima. Simptomi varikine mogu uključivati bol, oticanje, grčeve i umor u nogama. Također se mogu primijetiti vidljive izbočine ili čvorići na površini kože.

Uzroci varikine

Točan uzrok varikine nije poznat, ali postoje neki faktori koji mogu povećati rizik od njenog razvoja. Nasljednost igra važnu ulogu, pa ako imate bliskog srodnika s varikoznim venama, veća je vjerojatnost da ćete ih i sami razviti. Ostali faktori rizika uključuju prekomjernu težinu, trudnoću, dugotrajno stajanje ili sjedenje, kao i nedostatak tjelesne aktivnosti.

Dijagnoza i liječenje varikine

Da bi se dijagnosticirala varikina, liječnik će obaviti fizički pregled i može zatražiti dodatne testove kao što su ultrazvuk ili doplerografija. Liječenje varikine može uključivati promjene u načinu života, kao što su gubitak težine, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje dugotrajnog stajanja ili sjedenja. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti nošenje kompresijskih čarapa ili primjenu određenih lijekova. U težim slučajevima, kirurški zahvat može biti potreban za uklanjanje proširenih vena.

Prevencija varikine

Prevencija varikine uključuje održavanje zdrave tjelesne težine, redovitu tjelesnu aktivnost i izbjegavanje dugotrajnog stajanja ili sjedenja. Također je važno izbjegavati suviše uske odjevne predmete koji mogu ometati protok krvi. Ako imate nasljednu predispoziciju za varikozne vene, možete razmotriti nošenje kompresijskih čarapa kako biste smanjili rizik od njihovog razvoja.

  Ocijeni članak!