Što je vaskularna kirurgija?

Trenutno pregledavate Što je vaskularna kirurgija?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 kolovoza, 2023

Definicija vaskularne kirurgije

Vaskularna kirurgija je specijalnost u medicini koja se bavi dijagnozom i liječenjem bolesti krvnih žila, uključujući arterije, vene i limfne žile. Ova grana kirurgije fokusira se na obnavljanje normalne cirkulacije krvi u tijelu i održavanje zdravlja krvnih žila.

Područja djelovanja vaskularne kirurgije

Vaskularna kirurgija obuhvaća različite postupke i intervencije koje se koriste za liječenje različitih bolesti krvnih žila. To uključuje:

– Liječenje ateroskleroze: Vaskularni kirurzi se bave uklanjanjem plakova i suženja arterija uzrokovanih aterosklerozom, što poboljšava protok krvi.

– Liječenje aneurizmi: Aneurizma je abnormalno proširenje arterije koje može dovesti do pucanja. Vaskularni kirurzi mogu izvršiti operaciju za uklanjanje aneurizme ili koristiti endovaskularne tehnike za popravak.

– Liječenje venskih bolesti: Vaskularni kirurzi se bave liječenjem venskih bolesti kao što su proširene vene, tromboza i tromboflebitis. Oni mogu izvršiti postupke poput skleroterapije ili flebektomije za rješavanje ovih problema.

Metode liječenja u vaskularnoj kirurgiji

Vaskularna kirurgija koristi različite metode liječenja ovisno o stanju pacijenta i vrsti bolesti. Neke od najčešćih metoda uključuju:

– Kirurški zahvati: Vaskularni kirurzi mogu izvršiti otvorene operacije, gdje pristupaju krvnim žilama putem rezova na koži. To može uključivati zamjenu ili obnovu oštećenih arterija ili vena.

– Endovaskularni postupci: Ove minimalno invazivne procedure uključuju umetanje katetera kroz arteriju ili venu kako bi se dostigla određena područja krvnih žila. To može uključivati postavljanje stenta za proširenje suženih arterija ili upotrebu embolizacije za zaustavljanje krvarenja.

– Skleroterapija: Ova tehnika se koristi za liječenje proširenih vena. Sclerosant se ubrizgava u zahvaćene vene kako bi se izazvala reakcija koja dovodi do zatvaranja vena.

Zaključak

Vaskularna kirurgija je važna grana medicine koja se bavi liječenjem bolesti krvnih žila. Vaskularni kirurzi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja krvnih žila i poboljšanju cirkulacije krvi u tijelu. Kroz različite metode liječenja, oni pomažu pacijentima u suočavanju s različitim vaskularnim bolestima i poboljšavaju njihovu kvalitetu života.

  Ocijeni članak!