Što je Wellbutrin

Trenutno pregledavate Što je Wellbutrin
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 travnja, 2023

Kako djeluje Wellbutrin?

Wellbutrin je antidepresiv koji pripada klasi lijekova poznatih kao atipični antidepresivi. Glavna aktivna tvar u Wellbutrinu je bupropion, koji djeluje na neurotransmitere u mozgu, poput dopamina i noradrenalina. Bupropion povećava njihovu razinu i poboljšava komunikaciju između živčanih stanica, što rezultira poboljšanjem raspoloženja kod osoba s depresijom.

Za što se koristi Wellbutrin?

Wellbutrin se koristi za liječenje kliničke depresije i sezonskog afektivnog poremećaja (SAD). Također se koristi kao pomoćno sredstvo u odvikavanju od pušenja, jer može smanjiti žudnju za nikotinom i simptome povlačenja.

Kakvi su mogući nuspojavi Wellbutrina?

Kao i svaki lijek, Wellbutrin može uzrokovati određene nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju suhu usta, glavobolju, nesanicu, mučninu, vrtoglavicu i promjene apetita. Manje uobičajene nuspojave mogu uključivati nervozu, ubrzani rad srca, poteškoće s koncentracijom i promjene raspoloženja. U rijetkim slučajevima mogu se javiti ozbiljnije nuspojave poput alergijskih reakcija, promjena u ponašanju i suicidalnih misli.

Koje mjere opreza treba poduzeti pri uzimanju Wellbutrina?

Osobe koje uzimaju Wellbutrin trebaju biti svjesne mogućih interakcija s drugim lijekovima. Također je važno napomenuti da Wellbutrin može povećati rizik od epileptičkih napadaja, stoga je važno slijediti propisane doze i ne prekoračivati preporučene količine lijeka. Također, Wellbutrin se ne preporučuje osobama s poviješću epilepsije, anoreksije ili bulimije.

Kada očekivati rezultate uzimanja Wellbutrina?

Rezultati uzimanja Wellbutrina mogu varirati kod svake osobe. Neki ljudi primjećuju poboljšanje raspoloženja već nakon nekoliko tjedana, dok drugima treba nekoliko mjeseci da osjete potpuni učinak lijeka. Važno je biti strpljiv i redovito se savjetovati sa svojim liječnikom tijekom terapije.

Zaključak

Wellbutrin je antidepresiv koji se koristi za liječenje depresije, SAD-a i pomoć pri odvikavanju od pušenja. Djeluje na neurotransmitere u mozgu kako bi poboljšao raspoloženje. Kao i svaki lijek, Wellbutrin može uzrokovati nuspojave i zahtijeva oprez pri uzimanju. Važno je slijediti upute liječnika i redovito se savjetovati s njim tijekom terapije.

  Ocijeni članak!