Što je zrak

Trenutno pregledavate Što je zrak
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 ožujka, 2024

Struktura zraka

Zrak je mješavina plinova koja okružuje Zemlju, poznata kao atmosfera. Sastoji se uglavnom od dušika (oko 78%) i kisika (oko 21%), dok ostatak čine razni drugi plinovi poput argona, ugljičnog dioksida, vodene pare i drugih.

Funkcije zraka

Zrak ima nekoliko važnih funkcija. Prvo, omogućuje disanje živim bićima. Kisik koji se nalazi u zraku potreban je za održavanje života i procesa izgaranja u tijelima organizama. Također, zrak djeluje kao izolator koji štiti Zemlju od štetnih sunčevih zraka i ekstremnih temperaturnih promjena.

Zagađenje zraka

Zagađenje zraka je ozbiljan problem koji utječe na kvalitetu života. Industrijske aktivnosti, vozila s unutarnjim izgaranjem, poljoprivreda i druge ljudske aktivnosti ispuštaju štetne tvari u zrak. Ove tvari, poput sumporovog dioksida, dušikovih oksida i čestica prašine, mogu uzrokovati zdravstvene probleme kao što su bolesti dišnog sustava, astma i alergije.

Važnost očuvanja zraka

Očuvanje čistog zraka ključno je za održavanje zdrave i održive okoline. Smanjenje emisija štetnih plinova i čestica, korištenje obnovljivih izvora energije i promoviranje održivog transporta samo su neki od načina na koje se može pridonijeti očuvanju zraka. Također, edukacija o važnosti očuvanja zraka i podizanje svijesti o štetnosti zagađenja mogu potaknuti promjene u ponašanju i donošenju politika koje će doprinijeti čišćem zraku za buduće generacije.

  Ocijeni članak!