Što se jede za Tijelovo

Trenutno pregledavate Što se jede za Tijelovo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 srpnja, 2023

Povijest Tijelova

Tijelovo je katolički blagdan koji se slavi u čast Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Prvi put je obilježen u 13. stoljeću u Belgiji, a danas se slavi diljem svijeta. Ovaj blagdan pada uvijek u četvrtak nakon blagdana Presvetog Trojstva.

Tradicionalna jela

Što se jede za Tijelovo može varirati ovisno o kulturi i regiji. No postoje neka tradicionalna jela koja se često pripremaju za ovaj blagdan.

Peciva i kolači

Jedno od najpoznatijih jela za Tijelovo su peciva. U nekim zemljama, kao što je Belgija, popularna su peciva s različitim nadjevima poput sira, šunke ili jaja. Također se često pripremaju slatki kolači, poput kolača od maslaca ili kolača s voćem.

Poljska tradicija

U Poljskoj, tradicionalna jela za Tijelovo uključuju piroge, vrstu punjenih tijesta s različitim nadjevima poput krumpira, mesa ili voća. Također se priprema i specifična juha od svježih biljaka, koja se naziva zupa szczawiowa.

Hrvatska tradicija

U Hrvatskoj, za Tijelovo se često priprema jagnjetina ili janjetina pečena na ražnju. Također se pripremaju razna povrća, kao što su krumpir, grah ili blitva. U nekim dijelovima Hrvatske tradicionalna jela za Tijelovo uključuju i razne vrste tjestenina.

Zaključak

Tijelovo je blagdan koji se slavi diljem svijeta, a hrana koja se priprema za ovaj blagdan varira ovisno o kulturi i regiji. Peciva, kolači, piroge, pečena jagnjetina i razna povrća samo su neka od jela koja se često konzumiraju za Tijelovo.

  Ocijeni članak!