Što se smatra radom na visini

Trenutno pregledavate Što se smatra radom na visini
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 svibnja, 2023

Zakonska definicija rada na visini

Rad na visini se definira kao svaki posao koji se obavlja na visini većoj od 2 metra iznad razine tla. Ovaj pojam obuhvaća različite vrste poslova kao što su građevinski radovi, održavanje objekata, montaža i demontaža konstrukcija, te radovi na električnim stupovima.

Rizici i sigurnosne mjere

Rad na visini nosi određene rizike koji mogu uključivati padove, ozljede od padajućih predmeta, električne udare i druge opasnosti. Da bi se smanjio rizik od nesreća, važno je poštivati određene sigurnosne mjere kao što su korištenje zaštitne opreme (poput kaciga, pojaseva i sigurnosnih mreža), pravilna obuka zaposlenika i redovito održavanje opreme.

Obuka i certifikacija

S obzirom na visoki rizik koji nosi rad na visini, mnoge države zahtijevaju obaveznu obuku i certifikaciju za radnike koji se bave ovom vrstom posla. Obuka uključuje upoznavanje s pravilima i sigurnosnim standardima, tehnikama za sprječavanje nesreća i pravilnim postupanjem u hitnim situacijama.

Pravne odredbe

U većini zemalja postoje zakonske odredbe koje reguliraju rad na visini. Ove odredbe uključuju zahtjeve za sigurnost, obuku, certifikaciju, inspekcije i kazne za nepoštivanje pravila. Cilj tih odredbi je zaštita radnika i sprječavanje nesreća koje mogu imati ozbiljne posljedice.

Primjeri radova na visini

Rad na visini može uključivati različite vrste poslova kao što su postavljanje krovnih konstrukcija, čišćenje prozora na visokim zgradama, održavanje vjetroelektrana, te montaža i demontaža dizalica. Ovi poslovi zahtijevaju posebne vještine, opremu i sigurnosne mjere kako bi se osigurala sigurnost radnika.

Rad na visini i odgovornost

Poslodavci imaju odgovornost osigurati sigurno okruženje za radnike koji obavljaju poslove na visini. To uključuje pružanje odgovarajuće opreme, pravilnu obuku, nadzor nad radom i redovite inspekcije. Radnici također imaju odgovornost poštivati sigurnosne mjere i pridržavati se pravila kako bi zaštitili svoju vlastitu sigurnost i sigurnost drugih.

  Ocijeni članak!