Što su galaksije i koja je najbliža galaksija našoj Mliječnoj stazi?

Trenutno pregledavate Što su galaksije i koja je najbliža galaksija našoj Mliječnoj stazi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 ožujka, 2024

Galaksije

Galaksije su ogromne skupine zvijezda, plinova, prašine i tamne tvari koje su gravitacijski povezane. One su osnovne građevne jedinice svemira i postoje u različitim oblicima i veličinama. Galaksije mogu biti spiralne, eliptične ili nepravilne. U našem svemiru postoji nevjerojatno veliki broj galaksija, procjenjuje se da ih ima više od 100 milijardi.

Najbliža galaksija našoj Mliječnoj stazi

Najbliža galaksija našoj Mliječnoj stazi je Andromedina galaksija, poznata i kao M31. Ona se nalazi na udaljenosti od oko 2,537 milijuna svjetlosnih godina od nas. Andromedina galaksija je spiralna galaksija slična našoj Mliječnoj stazi i druga je najveća galaksija u Lokalnoj skupini, koja je skupina galaksija kojoj pripadaju naša Mliječna staza, Andromedina galaksija i nekoliko manjih galaksija.

Andromedina galaksija je vidljiva golim okom sa Zemlje i jedna je od najljepših objekata na noćnom nebu. Njena veličina i blizina čine je idealnim objektom za proučavanje i istraživanje. Znanstvenici su otkrili da se Andromedina galaksija približava našoj Mliječnoj stazi i predviđaju da će se za oko 4 milijarde godina sudariti s našom galaksijom. Ovaj događaj će biti spektakularan, ali ne trebamo brinuti jer će se dvije galaksije vjerojatno spojiti bez ikakvih štetnih posljedica za nas.

Andromedina galaksija pruža nam uvid u prirodu i evoluciju galaksija te nam pomaže razumjeti širu sliku svemira. Njen proučavanje i istraživanje omogućuje nam bolje razumijevanje našeg vlastitog svemira i naše pozicije u njemu.

  Ocijeni članak!