Što su herbicidi

Trenutno pregledavate Što su herbicidi
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 svibnja, 2024

Povijest herbicida

Herbicidi su kemijska sredstva koja se koriste za suzbijanje neželjenih biljaka. Njihova upotreba datira još iz davnih vremena. Prvi poznati herbicid koristio se u Kini prije više od 2.500 godina. Danas postoji širok spektar herbicida koji se koriste u poljoprivredi, vrtlarstvu i za održavanje javnih površina.

Različite vrste herbicida

Postoje različite vrste herbicida koje se koriste za suzbijanje biljaka. Neki herbicidi djeluju selektivno, suzbijajući samo određene vrste biljaka, dok drugi djeluju neselektivno, suzbijajući sve biljke s kojima dođu u kontakt. Također, postoje i herbicidi koji se primjenjuju prema načinu primjene, kao što su folijarni herbicidi koji se nanose na listove biljaka ili tlo preko kojeg biljke uzimaju hranjive tvari.

Primjena herbicida

Herbicidi se koriste u različitim područjima kako bi se kontroliralo rast i širenje neželjenih biljaka. U poljoprivredi se herbicidi koriste za suzbijanje korova koji mogu konkurirati usjevima za hranjive tvari, vodu i svjetlost. U vrtlarstvu se herbicidi koriste za održavanje travnjaka i uklanjanje neželjenih biljaka iz cvjetnih gredica. Također, herbicidi se koriste i za održavanje javnih površina kao što su parkovi, ceste i staze.

Utjecaj herbicida na okoliš

Upotreba herbicida može imati utjecaj na okoliš. Neselektivni herbicidi mogu oštetiti korisne biljke i životinje ako se ne koriste pažljivo. Također, herbicidi se mogu isprati s tretiranih površina i završiti u okolišu, što može imati negativan utjecaj na vodne ekosustave. Zbog toga je važno pridržavati se uputa za upotrebu herbicida i koristiti ih samo prema potrebi.

Regulacija upotrebe herbicida

U većini zemalja postoji regulacija koja kontrolira upotrebu herbicida. To uključuje registraciju herbicida i propisivanje ograničenja za njihovu primjenu. Ove regulacije imaju za cilj zaštitu ljudskog zdravlja i okoliša. Također, postoji i razvoj novih herbicida koji su učinkoviti i manje štetni za okoliš.

Zaključak

Herbicidi su kemijska sredstva koja se koriste za suzbijanje neželjenih biljaka. Njihova primjena je važna za održavanje poljoprivrednih usjeva, vrtova i javnih površina. Međutim, važno je koristiti herbicide pažljivo i pridržavati se uputa za upotrebu kako bi se minimizirao njihov utjecaj na okoliš.

  Ocijeni članak!