Što su HTML oznake

Trenutno pregledavate Što su HTML oznake
 • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
 • Posljednja izmjena objave:20 lipnja, 2024

HTML

HTML (HyperText Markup Language) je standardni jezik za izgradnju web stranica. HTML koristi oznake (engl. tags) za označavanje elemenata na stranici. Oznake su okružene znakovima < i >, a koriste se za definiranje strukture i sadržaja web stranica. HTML oznake su osnova za izgradnju web stranica i omogućuju definiranje naslova, paragrafa, slika, poveznica i mnogih drugih elemenata.

Struktura HTML oznaka

HTML oznake se sastoje od otvarajuće oznake (engl. opening tag) i zatvarajuće oznake (engl. closing tag). Otvarajuća oznaka se sastoji od znaka < i imena oznake, dok se zatvarajuća oznaka sastoji od znaka je otvarajuća oznaka za paragraf, a

je zatvarajuća oznaka.

Primjeri HTML oznaka

HTML ima veliki broj različitih oznaka koje se koriste za različite svrhe. Primjeri nekih često korištenih oznaka uključuju:

,

,

: oznake za naslove različite veličine

: oznaka za paragraf
: oznaka za poveznicu
: oznaka za prikaz slike

  i

 • : oznake za neuređenu listu

  ,

  i

  : oznake za tablicu

  : oznaka za formular

  Upotreba HTML oznaka

  HTML oznake se koriste kako bi se definirao struktura i stilizacija web stranica. Oznake omogućuju organizaciju sadržaja, definiranje veza između elemenata, postavljanje slika i mnoge druge funkcionalnosti. Osim toga, HTML oznake se često koriste u kombinaciji s CSS (Cascading Style Sheets) kako bi se dodatno stilizirale web stranice.

  U zaključku, HTML oznake su osnovni građevni blokovi web stranica. One omogućuju strukturiranje sadržaja, definiranje naslova, paragrafa, slika i mnogih drugih elemenata. Razumijevanje HTML oznaka ključno je za izgradnju kvalitetnih web stranica.

    Ocijeni članak!
    Ocijeni članak!