Što su polderi

Trenutno pregledavate Što su polderi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 lipnja, 2023

Povijest poldera

Polderi su zemljišta koja su osvojena iz mora, jezera ili rijeka i obuhvaćaju konstrukciju brana i kanala. Koncept poldera potječe iz Nizozemske, gdje se već stoljećima koristi za kontrolu vodene razine i sprječavanje poplava. Nizozemci su poznati po svojoj vještini u upravljanju vodom, a polderi su ključni dio njihove hidrotehnike.

Kako se formiraju polderi?

Polderi se formiraju izgradnjom brana, koje se nazivaju dijke, oko područja koje se želi osvojiti. Dijke se grade uz pomoć pilota, koji su drveni stupovi zabijeni u tlo kako bi se stvorila stabilna temelja za branu. Nakon što su dijke izgrađene, voda se ispumpava iz poldera pomoću vjetrenjača ili modernih crpki. Ovaj proces omogućuje sušenje zemlje i stvaranje plodnog tla koje se može koristiti za poljoprivredu ili naseljavanje.

Polderi i održivost

Polderi igraju važnu ulogu u održivom upravljanju vodom. Oni ne samo da sprječavaju poplave, već i omogućuju kontrolu nad razinom vode u polderu. Održavanje odgovarajuće razine vode ključno je za poljoprivredu, jer se može prilagoditi potrebama usjeva. Polderi također pružaju stanište za različite biljne i životinjske vrste, što doprinosi biološkoj raznolikosti.

Polderi diljem svijeta

Iako su polderi najpoznatiji u Nizozemskoj, koncept osvajanja zemljišta iz vode primjenjuje se diljem svijeta. Primjeri poldera mogu se naći u drugim europskim zemljama poput Belgije i Danske, ali i u Aziji, Africi i Sjevernoj Americi. Ovi polderi služe istim svrhama kao i njihovi nizozemski kolege – kontrola vode i stvaranje plodnog tla.

Budućnost poldera

S obzirom na izazove klimatskih promjena i porasta razine mora, polderi postaju još važniji za zaštitu obalnih područja od poplava. Nizozemska je predvodnik u istraživanju i implementaciji inovativnih tehnologija za održivo upravljanje vodom. Primjerice, izgradnja plutajućih poldera koji se mogu prilagoditi promjenama razine vode. Ovi inovativni pristupi mogu pružiti inspiraciju i drugim zemljama koje se suočavaju s izazovima poput poplava i erozije obale.

  Ocijeni članak!