Što su to naprave za razbijanje atoma?

Trenutno pregledavate Što su to naprave za razbijanje atoma?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 listopada, 2023

Linearni akceleratori

Linearni akceleratori su naprave koje se koriste za ubrzavanje čestica kao što su elektroni ili protoni. Ove naprave koriste električna polja kako bi čestice ubrzale do vrlo visokih brzina. Kada ubrzane čestice sudare s ciljem, dolazi do razbijanja atoma i oslobađanja energije.

Ciklotroni

Ciklotroni su vrsta akceleratora koji koriste magnetska polja za ubrzavanje čestica. U ovim napravama, čestice se ubrzavaju u krug koristeći magnetska polja koja ih drže na putanji. Kada čestice postignu dovoljno visoku brzinu, sudaraju se s ciljem i dolazi do razbijanja atoma.

Sinhatron

Sinhatron je vrsta akceleratora koji koristi magnetska polja i radiovalove za ubrzavanje čestica. Ova naprava koristi složen sustav magnetskih polja i radiovalova kako bi čestice ubrzala do visokih energija. Kada čestice dosegnu određenu brzinu, sudaraju se s ciljem i dolazi do razbijanja atoma.

Reaktori

Reaktori su naprave koje koriste kontroliranu lančanu reakciju fisije za razbijanje atoma. U ovim napravama, neutroni se koriste za razbijanje teških jezgri, što oslobađa velike količine energije. Reaktori se koriste za proizvodnju električne energije i istraživanje nuklearne fizike.

Superprovodni magnetski tokamak

Superprovodni magnetski tokamak je naprava koja se koristi za istraživanje nuklearne fuzije. U ovoj napravi, plazma se zagrijava na vrlo visoke temperature i pod velikim pritiskom kako bi se postigla fuzija atoma. Magnetska polja se koriste za kontrolu i održavanje plazme na mjestu.

Ukratko, naprave za razbijanje atoma su različite vrste akceleratora i reaktora koji koriste električna polja, magnetska polja i radiovalove za ubrzavanje čestica i razbijanje atoma. Ove naprave imaju široku primjenu u istraživanju nuklearne fizike, proizvodnji energije i istraživanju nuklearne fuzije.

  Ocijeni članak!