Što su zavisni troškovi

Trenutno pregledavate Što su zavisni troškovi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 lipnja, 2024

Definicija zavisnih troškova

Zavisni troškovi su troškovi koji se direktno odnose na određeni proizvod ili uslugu. Oni su nerazdvojivi od proizvodnog procesa ili isporuke usluge i variraju u skladu s promjenama u proizvodnji ili potražnji. Ovi troškovi su izravno povezani s količinom proizvedenih jedinica ili obavljenih usluga.

Primjeri zavisnih troškova

Primjeri zavisnih troškova uključuju sirovine, radnu snagu, električnu energiju i ambalažu. Sirovine su ključni zavisni trošak jer se njihova potrošnja mijenja ovisno o proizvodnoj količini. Troškovi radne snage također su zavisni trošak jer se povećavaju s povećanjem broja radnika koji sudjeluju u proizvodnom procesu.

Poslovna analiza zavisnih troškova

Poslovna analiza zavisnih troškova je proces identifikacije, praćenja i upravljanja tim troškovima. Ovaj proces omogućuje tvrtkama da razumiju kako se zavisni troškovi mijenjaju u skladu s promjenama u proizvodnji i potražnji. Analiza zavisnih troškova može pomoći tvrtkama u donošenju informiranih odluka o cijenama, proizvodnji i upravljanju zalihama.

Zaključak

Zavisni troškovi su ključni za poslovnu analizu i donošenje odluka. Razumijevanje i upravljanje tim troškovima omogućuje tvrtkama da optimiziraju svoj proizvodni proces, poboljšaju profitabilnost i ostvare konkurentske prednosti na tržištu.

  Ocijeni članak!