Što uzrokuje kožne alergije?

Trenutno pregledavate Što uzrokuje kožne alergije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 listopada, 2023

Kožne alergije: Uvod

Kožne alergije su reakcija imunološkog sustava na određene tvari koje dolaze u kontakt s kožom. Ove alergijske reakcije mogu uzrokovati razne simptome kao što su svrbež, crvenilo, osip i oticanje kože. Postoji nekoliko uobičajenih uzroka kožnih alergija koje se često javljaju kod ljudi.

Kontakt s alergenima

Jedan od glavnih uzroka kožnih alergija je izloženost alergenima. Alergeni su tvari koje izazivaju imunološki odgovor organizma. Mogu biti različite prirode kao što su kozmetika, kemikalije, metali, lateks, pelud ili hrana. Kada koža dođe u kontakt s alergenom, imunološki sustav reagira i dolazi do upalne reakcije koja uzrokuje simptome alergije.

Alergije na hranu

Hrana može biti jedan od glavnih uzroka kožnih alergija. Neki ljudi imaju specifične alergijske reakcije na određene namirnice kao što su kikiriki, jaja, mlijeko, riba ili gluten. Kada se ove namirnice konzumiraju, imunološki sustav reagira i uzrokuje simptome kao što su osip, svrbež ili oticanje kože.

Nasljeđe

Nasljeđe igra važnu ulogu u razvoju kožnih alergija. Ako su oba roditelja alergična, postoji veća vjerojatnost da će dijete također biti alergično na određene tvari. Genetski faktori mogu utjecati na osjetljivost imunološkog sustava i povećati rizik od razvoja alergijskih reakcija na koži.

Klimatski uvjeti

Klimatski uvjeti mogu također utjecati na pojavu kožnih alergija. Suha koža, niska vlažnost zraka ili izloženost hladnoći mogu oslabiti zaštitnu barijeru kože i povećati osjetljivost na alergene. Također, izlaganje suncu bez adekvatne zaštite može izazvati alergijske reakcije kao što su osip ili opekline.

Zaključak

Kožne alergije mogu imati različite uzroke, uključujući kontakt s alergenima, alergije na hranu, nasljeđe i klimatske uvjete. Važno je identificirati uzrok alergije kako bi se poduzelo odgovarajuće liječenje i izbjegle buduće alergijske reakcije. Ako imate simptome kožne alergije, preporučuje se posjet dermatologu radi dijagnostike i terapije.

  Ocijeni članak!