Što znači .com

Trenutno pregledavate Što znači .com
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 svibnja, 2023

Povijest .com domene

Prvi put uvedena 1985. godine, .com domena je postala jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih vrsta domena na internetu. .com je kratica od ‘commercial’ (komercijalan) i prvobitno je bila namijenjena za komercijalne tvrtke. Međutim, s vremenom se njeno značenje proširilo i sada se koristi za različite vrste web stranica.

Funkcija .com domene

.com domena se koristi kao identifikator za web stranicu ili internetsku adresu. Kada unesete .com domenu u preglednik, preglednik će pokušati pronaći odgovarajući poslužitelj koji je povezan s tom domenom i prikazati web stranicu.

Popularnost .com domene

.com domena je vrlo popularna zbog svog prepoznatljivog imena i dugogodišnje prisutnosti na internetu. Mnoge poznate tvrtke i brandovi koriste .com domenu kao svoju glavnu internetsku adresu. Također, .com domena je često prva opcija koju ljudi razmatraju kada žele registrirati domenu za svoju web stranicu.

Alternativne vrste domena

Iako je .com domena najpoznatija, postoje i druge vrste domena koje se mogu koristiti. Neki primjeri uključuju .net, .org, .gov, .edu itd. Svaka od ovih domena ima svoje specifično značenje i namjenu. Na primjer, .net domena se često koristi za web stranice vezane uz tehnologiju, dok se .org domena često koristi za organizacije i neprofitne udruge.

Registracija .com domene

Registracija .com domene vrlo je jednostavna i može se obaviti putem brojnih registrara domena. Obično je potrebno platiti godišnju naknadu za registraciju domene. Važno je napomenuti da .com domena može biti registrirana samo ako već nije zauzeta od strane nekog drugog korisnika.

Budućnost .com domene

Iako je .com domena i dalje vrlo popularna, postoji sve veća konkurencija drugih vrsta domena. S razvojem interneta, pojavljuju se nove domene kao što su .io, .app, .shop itd. Ipak, .com domena zadržava svoju vrijednost i prepoznatljivost te se očekuje da će i dalje biti jedna od najtraženijih i najkorištenijih domena na internetu.

  Ocijeni članak!