Što znači figurativno

Trenutno pregledavate Što znači figurativno
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 listopada, 2023

Figurativno u jeziku

Figurativno je pojam koji se često koristi u jezičnoj analizi. On se odnosi na upotrebu riječi ili izraza na način koji prelazi doslovno značenje. Figurativno se koristi za opisivanje izraza koji imaju preneseno značenje ili koji se koriste za stvaranje slika, ilustracija ili metafora.

Primjeri figurativne upotrebe

Figurativna upotreba jezika često se koristi u književnosti, pjesništvu, ali i u svakodnevnom govoru. Primjeri figurativne upotrebe uključuju izraze poput ‘baciti oko’, koji znači brzo pogledati nešto, ili ‘srce od zlata’, koji označava osobu koja je vrlo dobrodušna.

Razlika između figurativnog i doslovnog značenja

Figurativno značenje riječi ili izraza može biti potpuno suprotno od doslovnog značenja. Na primjer, izraz ‘goreti od ljubavi’ figurativno znači da netko jako voli nekoga, dok doslovno znači da ta osoba doslovno gori.

Figurativno u umjetnosti

Figurativno se također koristi u kontekstu umjetnosti, posebno u slikarstvu i kiparstvu. Figurativne umjetničke radove karakterizira prikazivanje ljudskog oblika ili drugih prepoznatljivih predmeta na umjetnički način, često s naglaskom na izražajnosti ili simbolici.

Zaključak

Figurativno je pojam koji se odnosi na upotrebu jezika ili umjetnosti na način koji prelazi doslovno značenje. Figurativna upotreba jezika često se koristi za stvaranje slika, ilustracija ili metafora. U umjetnosti, figurativno se odnosi na prikazivanje prepoznatljivih predmeta na umjetnički način, s naglaskom na izražajnosti ili simbolici.

  Ocijeni članak!