Što znači limit na kreditnoj kartici

Trenutno pregledavate Što znači limit na kreditnoj kartici
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 srpnja, 2023

Limit na kreditnoj kartici – Uvod

Limit na kreditnoj kartici je iznos koji je banka odobrila korisniku kartice kao maksimalni iznos koji može biti potrošen na kartici. To je vrsta financijskog ograničenja koje štiti korisnika i banku od prekomjernog zaduživanja i neplaćanja dugova. Limit na kreditnoj kartici može biti fiksni iznos ili se može mijenjati ovisno o financijskoj situaciji korisnika.

Vrste limita na kreditnoj kartici

Postoje različite vrste limita na kreditnoj kartici. Najčešće vrste limita su:

1. Kupovinski limit – Ovo je najčešći oblik limita na kreditnoj kartici. On određuje maksimalni iznos koji korisnik može potrošiti na kupovinu robe ili usluga.

2. Gotovinski limit – Ovaj limit određuje maksimalni iznos koji korisnik može podići s bankomatom koristeći kreditnu karticu. Ovo se često naziva i limit za podizanje gotovine.

Kako se određuje limit na kreditnoj kartici

Limit na kreditnoj kartici određuje se na temelju financijske sposobnosti korisnika i povijesti kreditnog zaduženja. Banka obično uzima u obzir prihod korisnika, kreditnu povijest, postojeće dugove i druge faktore prilikom odobravanja limita na kartici. Također, korisnici s višim prihodima i boljom kreditnom poviješću obično dobivaju veći limit na svojoj kreditnoj kartici.

Utjecaj limita na kreditnoj kartici

Limit na kreditnoj kartici može imati nekoliko utjecaja:

1. Potrošnja – Limit određuje koliko korisnik može potrošiti na kartici. Ako korisnik premaši limit, može mu biti naplaćena naknada za prekoračenje.

2. Kreditna sposobnost – Limit na kreditnoj kartici može utjecati na kreditnu sposobnost korisnika. Visok limit može pomoći korisniku da dobije povoljnije uvjete za druge vrste kredita, poput stambenog ili automobilskog kredita.

U zaključku, limit na kreditnoj kartici je maksimalni iznos koji korisnik može potrošiti na kartici. On se određuje na temelju financijske sposobnosti korisnika i povijesti kreditnog zaduženja. Limit može imati utjecaj na potrošnju i kreditnu sposobnost korisnika.

  Ocijeni članak!