Što znači MCHC u krvnoj slici

Trenutno pregledavate Što znači MCHC u krvnoj slici
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 travnja, 2024

Što je MCHC?

MCHC je kratica koja se koristi u medicini i označava srednju koncentraciju hemoglobina u crvenim krvnim stanicama. Ova vrijednost se mjeri u krvnoj slici i pruža informacije o količini hemoglobina u odnosu na volumen crvenih krvnih stanica.

Kako se mjeri MCHC?

MCHC se mjeri tijekom rutinskog krvnog testiranja. Uzorak krvi se uzima iz vene i šalje se u laboratorij gdje se analizira. MCHC vrijednost se izračunava dijeljenjem ukupne koncentracije hemoglobina s hematokritom i množenjem s faktorom 100.

Koja je normalna vrijednost MCHC?

Normalna vrijednost MCHC u odraslih osoba je obično između 32 i 36 grama po decilitru krvi. Odstupanja od ove vrijednosti mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme.

Mogući uzroci niskog MCHC

Niska vrijednost MCHC može biti povezana s nedostatkom željeza, nedostatkom vitamina B12, talasemijom ili drugim poremećajima u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Također, kronične bolesti, krvarenja ili genetski poremećaji mogu utjecati na MCHC vrijednost.

Mogući uzroci visokog MCHC

Visoka vrijednost MCHC može biti povezana s dehidracijom, sferocitozom, hemolitičkom anemijom ili drugim stanjima u kojima dolazi do abnormalnog razaranja crvenih krvnih stanica. Također, uporaba određenih lijekova može utjecati na MCHC vrijednost.

Što znači odstupanje MCHC vrijednosti?

Odstupanje MCHC vrijednosti od normalnog raspona može ukazivati na prisutnost određenih bolesti ili stanja. Niske vrijednosti mogu biti povezane s anemijom, nedostatkom željeza ili drugim poremećajima u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Visoke vrijednosti mogu ukazivati na dehidraciju ili abnormalno razaranje crvenih krvnih stanica.

Zaključak

MCHC je važan parametar koji se analizira u krvnoj slici i pruža informacije o koncentraciji hemoglobina u crvenim krvnim stanicama. Odstupanje MCHC vrijednosti od normalnog raspona može ukazivati na različite zdravstvene probleme i zahtijeva daljnje testiranje radi utvrđivanja uzroka.

  Ocijeni članak!