Što znači NPC

Trenutno pregledavate Što znači NPC
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 listopada, 2023

Definicija i uloga NPC-a

Non-Player Character (NPC) je termin koji se koristi u računalnim igrama i ulogama za označavanje likova koji nisu kontrolirani od strane igrača. NPC-ovi su karakteri koji se pojavljuju unutar igre, ali njima ne upravlja osoba koja igra, već su programirani da djeluju na određeni način. Oni mogu imati različite uloge, kao što su trgovci, saveznici, neprijatelji ili likovi koji pružaju zadatke igraču.

Tipovi NPC-ova

Postoji nekoliko vrsta NPC-ova u računalnim igrama. Neki od njih su statični, što znači da se ne mijenjaju tijekom igre, dok su drugi dinamični i mogu reagirati na postupke igrača. Također postoje bitni i nebitni NPC-ovi. Bitni NPC-ovi su važni za napredovanje u priči igre i često imaju ključnu ulogu u razvoju radnje. Nebitni NPC-ovi su manje važni i obično služe kao dodatni likovi koji pružaju okolinu i atmosferu igre.

Primjeri NPC-ova

Jedan od najpoznatijih primjera NPC-ova je Mario iz Super Mario igara. Mario je igračev saveznik i protagonista igre, dok je Bowser, glavni negativac, NPC. U igri The Elder Scrolls V: Skyrim, igrač se susreće s mnogim NPC-ovima koji imaju različite uloge, kao što su trgovci, članovi frakcija ili neprijatelji koje igrač mora poraziti. NPC-ovi su ključni dio mnogih igara i doprinose njihovoj dubini i raznolikosti.

Zaključak

NPC je skraćenica koja označava Non-Player Character, likove koji nisu kontrolirani od strane igrača u računalnim igrama. Oni imaju različite uloge unutar igre i mogu biti bitni ili nebitni za napredovanje u priči. NPC-ovi su važan dio svijeta računalnih igara i pridonose njihovoj autentičnosti i interaktivnosti.

  Ocijeni članak!