Što znači NT-proBNP

Trenutno pregledavate Što znači NT-proBNP
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 listopada, 2023

NT-proBNP kao srčani marker

NT-proBNP je skraćenica za N-terminalni pro-B-tip natriuretskog peptida. To je protein koji se proizvodi u srcu i koristi se kao biomarker za procjenu srčane funkcije. NT-proBNP se oslobađa u krvotok kada srčane stanice dožive stres ili oštećenje, kao što je srčani udar ili zatajenje srca.

Upotreba NT-proBNP u dijagnostici

NT-proBNP se često koristi za dijagnosticiranje i praćenje srčanih bolesti. Visoke razine NT-proBNP-a mogu ukazivati na prisutnost srčanog zatajenja, dok niske razine mogu isključiti tu dijagnozu. Testiranje razine NT-proBNP-a može pomoći u određivanju težine srčanog oštećenja i praćenju učinkovitosti terapije.

Kako se izvodi testiranje NT-proBNP-a

Testiranje NT-proBNP-a obično se provodi uzimanjem uzorka krvi. Uzorak se zatim šalje u laboratorij gdje se mjeri razina NT-proBNP-a. Rezultati se obično izražavaju u pikogramima po mililitru (pg/ml). Visoke razine NT-proBNP-a obično ukazuju na srčane probleme, dok niske razine ukazuju na normalno funkcioniranje srca.

NT-proBNP i prognoza srčanih bolesti

Visoke razine NT-proBNP-a često su povezane s lošijom prognozom kod pacijenata s srčanim bolestima. One mogu ukazivati na veći rizik od srčanog udara, hospitalizacije zbog pogoršanja srčanog zatajenja ili smrti. Praćenje razina NT-proBNP-a tijekom vremena može pomoći u procjeni prognoze pacijenta i prilagodbi terapije.

NT-proBNP i druge bolesti

Uz srčane bolesti, visoke razine NT-proBNP-a mogu se javiti i kod drugih stanja kao što su bubrežna bolest, plućna embolija ili hipertenzija. Stoga, važno je uzeti u obzir i druge kliničke informacije pri interpretaciji rezultata testiranja NT-proBNP-a.

  Ocijeni članak!