Što znači oročiti novac

Trenutno pregledavate Što znači oročiti novac
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 kolovoza, 2023

Postupak oročenja

Oročenje novca je financijski postupak kojim se određeni iznos novca polaže na račun u banci na određeni vremenski period. Ovaj postupak omogućuje korisnicima da zarade kamate na svoj uloženi novac.

Različite vrste oročenja

Postoje različite vrste oročenja, uključujući kratkoročno, srednjoročno i dugoročno oročenje. Kratkoročno oročenje obično traje do godinu dana, dok srednjoročno oročenje može trajati od nekoliko godina do deset godina. Dugoročno oročenje se obično odnosi na period duži od deset godina.

Kamate i povlačenje novca

Tijekom perioda oročenja, banka isplaćuje kamate na uloženi novac. Kamatna stopa obično ovisi o trajanju oročenja i iznosu uloženog novca. Uobičajeno je da se novac ne može povući prije isteka oročenog roka. Međutim, neke banke nude mogućnost djelomičnog povlačenja novca uz određenu naknadu.

Prednosti i rizici oročenja

Oročenje novca može biti korisno za one koji žele sigurno uložiti svoj novac i ostvariti dodatnu zaradu od kamata. Prednosti uključuju stabilnost i predvidljivost prihoda. Međutim, postoji i rizik da će se kamatne stope promijeniti tijekom trajanja oročenja, što može utjecati na ukupnu zaradu.

Alternativni načini ulaganja

Uz oročenje novca, postoje i druge mogućnosti ulaganja kao što su dionice, obveznice, nekretnine i kriptovalute. Svaki od ovih načina ulaganja ima svoje prednosti i rizike, pa je važno dobro istražiti prije donošenja odluke o ulaganju.

  Ocijeni članak!