T-ćelije

Trenutno pregledavate T-ćelije
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 kolovoza, 2023

Ontogeneza T-ćelija

T-ćelije su ključni dio imunološkog sustava koji se razvija u organizmu. Njihova ontogeneza, odnosno razvoj, započinje u koštanoj srži. Nakon toga, nezrele T-ćelije migriraju u timus, žlijezdu koja se nalazi u gornjem dijelu prsnog koša. U timusu, T-ćelije prolaze kroz proces selekcije i sazrijevaju u funkcionalne T-limfocite. Ovaj proces selekcije osigurava da se razviju samo T-ćelije koje su sposobne prepoznati i napasti patogene, dok se one koje bi mogle napasti vlastite stanice organizma eliminiraju.

Funkcija T-ćelija

T-ćelije igraju ključnu ulogu u specifičnom imunološkom odgovoru organizma. One su odgovorne za prepoznavanje i uništavanje stanica zaraženih virusima, bakterijama ili drugim patogenima. T-ćelije također imaju sposobnost prepoznavanja i uništavanja tumorskih stanica. Ova specifičnost u prepoznavanju patogena omogućuje T-ćelijama da budu vrlo selektivne u svom djelovanju i da ciljaju samo one stanice koje predstavljaju prijetnju organizmu.

Različite vrste T-ćelija

Postoje nekoliko različitih vrsta T-ćelija, od kojih svaka ima svoju specifičnu ulogu u imunološkom odgovoru. Helper T-ćelije pomažu u aktivaciji drugih stanica imunološkog sustava, poput B-ćelija i makrofaga. Citotoksične T-ćelije su odgovorne za izravno uništavanje zaraženih ili tumorskih stanica. Regulatorne T-ćelije kontroliraju imunološki odgovor i sprječavaju prekomjernu reakciju imunološkog sustava. Memorirske T-ćelije pamte prethodne susrete s patogenima i omogućuju brži odgovor organizma u slučaju ponovne infekcije.

T-ćelije i bolesti

Oštećenje ili disfunkcija T-ćelija može dovesti do različitih bolesti. Autoimune bolesti kao što su multiple skleroza, reumatoidni artritis i dijabetes tipa 1 povezane su s poremećajima u regulaciji T-ćelija. Imunodeficijencije, poput HIV/AIDS-a, karakteriziraju smanjenje broja ili funkcionalnosti T-ćelija, što dovodi do oslabljenog imunološkog sustava. T-ćelije također igraju važnu ulogu u transplantaciji organa, gdje je potrebno kontrolirati njihov odgovor kako bi se spriječilo odbacivanje transplantiranog organa.

  Ocijeni članak!