Također njemački

Trenutno pregledavate Također njemački
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 srpnja, 2023

Njemački jezik

Njemački jezik je jedan od najraširenijih jezika u Europi i službeni jezik u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Luksemburgu i Lihtenštajnu. Također se govori i u nekim dijelovima Belgije, Italije, Danske, Poljske i drugih zemalja. Sa preko 100 milijuna govornika, njemački je jedan od najvažnijih jezika u svijetu.

Povijest njemačkog jezika

Njemački jezik potječe iz germanske grane indoeuropske jezične obitelji. Prvi pisani tragovi njemačkog jezika datiraju još iz 8. stoljeća, a standardizacija jezika započela je u 16. stoljeću zahvaljujući reformaciji i djelima Martina Luthera.

Njemački kao strani jezik

Njemački jezik je popularan izbor za učenje kao stranog jezika. Mnoge škole i sveučilišta diljem svijeta nude tečajeve njemačkog jezika. Poznavanje njemačkog jezika može otvoriti vrata mnogim poslovnim prilikama i karijernim mogućnostima u Njemačkoj i drugim njemački govornim zemljama.

Karakteristike njemačkog jezika

Njemački jezik poznat je po svojoj gramatičkoj kompleksnosti, ali također ima mnoge zanimljive karakteristike. Na primjer, njemački jezik koristi tri spola (muški, ženski i srednji), ima četiri padeža (nominativ, genitiv, dativ i akuzativ) te koristi različite oblike za jedninu i množinu.

Kulturni utjecaj njemačkog jezika

Njemački jezik ima značajan kulturni utjecaj u svijetu. Njemačka književnost, filozofija, glazba i filmovi imaju veliku reputaciju diljem svijeta. Mnogi poznati autori poput Johann Wolfganga von Goethea, Friedricha Nietzschija i Thomasa Manna pisali su na njemačkom jeziku.

Zaključak

Njemački jezik je važan jezik s bogatom poviješću i kulturnim utjecajem. Njegova popularnost kao stranog jezika raste iz godine u godinu, a poznavanje njemačkog jezika može donijeti mnoge prednosti i otvoriti nove mogućnosti u karijeri i putovanjima.

  Ocijeni članak!