Tko je bio Mahatma Gandhi?

Trenutno pregledavate Tko je bio Mahatma Gandhi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 travnja, 2023

Mladi dani i obrazovanje

Mohandas Karamchand Gandhi, poznat kao Mahatma Gandhi, rođen je 2. listopada 1869. u Porbandaru, u indijskoj državi Gujarat. Bio je vođa indijskog nacionalističkog pokreta koji je težio neovisnosti Indije od britanske vlasti. Gandhi je bio zagovornik nenasilnog otpora i postao je simbol borbe za slobodu i prava.

Gandhi je studirao pravo u Londonu, gdje je stekao diplomu i pravničku kvalifikaciju. Nakon povratka u Indiju, pokušao je uspostaviti vlastiti odvjetnički ured, ali nije imao uspjeha. To ga je potaknulo da se uključi u političke aktivnosti i borbu za prava Indijaca.

Borba za neovisnost

Gandhi je postao vođa indijskog nacionalističkog pokreta 1919. godine. Uzimajući princip nenasilja kao svoje vodstvo, Gandhi je organizirao mnoge kampanje građanske neposlušnosti i štrajkove. Njegova najpoznatija kampanja bila je Solunska solna kampanja 1930. godine, kada je organizirao šetnju prema moru i proizvodnju soli u znak protesta protiv britanskog monopola na sol.

Gandhijeva filozofija nenasilja i mirnog otpora inspirirala je mnoge ljude širom svijeta. Njegova tehnika nenasilnog otpora postala je poznata kao satyagraha, što znači istinska snaga ili istinska borba. Gandhi je vjerovao da se nasiljem ne može postići pravda i sloboda, već samo kroz nenasilje i ljubav prema svim bićima.

Završni dani i nasljeđe

Gandhi je proveo mnogo godina u zatvoru zbog svojih političkih aktivnosti. Međutim, njegova predanost nenasilju i miru nikada nije bila poljuljana. Bio je vođa koji je pokazao da se promjene mogu postići bez nasilja i da je ljubav najmoćnija sila na svijetu.

Mahatma Gandhi je ubijen 30. siječnja 1948. godine od strane fanatičnog hinduističkog nacionalista. Njegova smrt je potresla svijet, ali njegovo nasljeđe ostaje živo. Gandhi je bio simbol hrabrosti, nenasilja i borbe za pravdu. Njegova filozofija i ideje inspiriraju ljude i danas, a on je ostao jedan od najvažnijih političkih lidera u povijesti.

  Ocijeni članak!