Tko je Edipov sin?

Trenutno pregledavate Tko je Edipov sin?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 kolovoza, 2023

Povijest mita

Edipov sin je lik iz grčke mitologije koji je igrao važnu ulogu u tragediji poznatoj kao ‘Edip na Kolonu’. Mita o Edipu, njegovom ocu Laju i majci Jokasti, ima nekoliko verzija, ali svi se slažu da je Edip bio njihov sin.

Edipov život

Edip je bio osuđen na tragičnu sudbinu od trenutka svog rođenja. Prema mitu, proročanstvo je predvidjelo da će ubiti svog oca i oženiti majku. Kako bi izbjegao tu sudbinu, Edip je napustio svoje roditelje kao beba i odrastao je daleko od njih.

Tragedija i otkriće

Kroz niz događaja, Edip je doznao za proročanstvo i odlučio se udaljiti od ljudi koje je smatrao svojim roditeljima. Međutim, sudbina ga je odvela natrag u njegov rodni grad, gdje je ubio čovjeka koji se ispostavio kao njegov otac, a kasnije se oženio svojom majkom, ne znajući tko su zapravo.

Kazna i tragedija

Kada je istina otkrivena, Edip je bio duboko potresen i osjećao se krivim zbog svojih postupaka. Kako bi iskupio svoje grijehe, izvršio je samokažnjavanje i prokleo svoje sinove da žive u nesreći. Nakon njegove smrti, njegovi sinovi su se međusobno borili za vlast, što je dovelo do još veće tragedije.

Naslijeđe i značaj

Mit o Edipovom sinu ostaje jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih mitova u svjetskoj književnosti. Ona istražuje teme poput sudbine, slobodne volje, krivnje i tragedije. Edipov sin je simbol ljudske slabosti i nemogućnosti izbjegavanja sudbine. Ovaj mit nas podsjeća na važnost moralnih izbora i posljedica koje oni mogu imati na naše živote.

  Ocijeni članak!