Tko je fizijatar

Trenutno pregledavate Tko je fizijatar
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 kolovoza, 2023

Fizijatar kao stručnjak za rehabilitaciju

Fizijatar je liječnik specijaliziran za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Ova grana medicine bavi se pružanjem dijagnostike, konzervativnog liječenja i rehabilitacijske skrbi za pacijente s raznim tjelesnim oštećenjima, poremećajima funkcija i invaliditetom. Fizijatri koriste različite metode, uključujući fizikalnu terapiju, elektroterapiju, hidroterapiju, ortotiku i rehabilitacijsku medicinu kako bi poboljšali kvalitetu života pacijenata.

Fizijatar kao timski igrač

Fizijatar često radi kao dio multidisciplinarnog tima koji uključuje druge medicinske stručnjake poput neurologa, ortopeda, reumatologa, psihologa i terapeuta. Kroz suradnju s timom, fizijatar razvija individualni plan liječenja za svakog pacijenta, prilagođen njihovim specifičnim potrebama i ciljevima oporavka.

Edukacija i specijalizacija fizijatara

Da bi postali fizijatar, liječnici moraju završiti medicinski fakultet i zatim specijalizirati se za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Specijalizacija uključuje stjecanje znanja o različitim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, kao i razumijevanje specifičnih potreba pacijenata s različitim stanjima. Nakon završetka specijalizacije, fizijatar može dobiti certifikat koji potvrđuje njihovu stručnost u području fizikalne medicine i rehabilitacije.

Fizijatar u praksi

Fizijatar se susreće s različitim slučajevima, uključujući pacijente koji su pretrpjeli ozljede, imaju kronične bolove, neurološke poremećaje, degenerativne bolesti ili su prošli operaciju. Njihov cilj je poboljšati funkcionalnost pacijenata, smanjiti bol, povećati pokretljivost i pomoći im da se vrate na svakodnevne aktivnosti. Fizijatar također pruža edukaciju pacijentima o prevenciji ozljeda i održavanju zdravog načina života.

Zaključak

Fizijatar je ključni član tima za rehabilitaciju, koji koristi različite metode i terapije kako bi pomogao pacijentima da se oporave od tjelesnih oštećenja i poboljšaju svoju kvalitetu života. Njihova stručnost i predanost pacijentima igraju važnu ulogu u procesu rehabilitacije i vraćanju funkcionalnosti.

  Ocijeni članak!