Tko je izmislio školu

Trenutno pregledavate Tko je izmislio školu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 travnja, 2023

Povijest škole

Škola je institucija koja se koristi za obrazovanje i podučavanje učenika. Mnogi se pitaju tko je zapravo izmislio školu i kako je sve počelo.

Stari Egipat

Prvi oblici organiziranog obrazovanja pojavili su se u drevnom Egiptu. Egipćani su imali škole u kojima su djeca učila osnovne vještine kao što su čitanje, pisanje i matematika.

Starogrčka filozofija

U staroj Grčkoj, filozofi poput Platona i Aristotela promicali su ideju obrazovanja kao ključnog dijela društva. Oni su smatrali da je obrazovanje važno za razvoj pojedinca i društva u cjelini.

Srednji vijek

U srednjem vijeku, crkva je igrala važnu ulogu u obrazovanju. Samostani su bili centri u kojima su se mladi ljudi obrazovali i učili o religiji, jezicima i drugim predmetima.

Moderni obrazovni sustav

Moderni obrazovni sustav kakav danas poznajemo razvio se tijekom 18. i 19. stoljeća. U to vrijeme su se osnovali prvi javni školski sustavi koji su omogućili pristup obrazovanju svim slojevima društva.

Ko je izmislio školu?

Iako ne možemo precizno odrediti tko je izmislio školu, možemo reći da je škola rezultat stoljetnih napora i razvoja obrazovanja. Mnogi pojedinci i civilizacije su doprinijeli razvoju škole onakve kakvu poznajemo danas.

  Ocijeni članak!