Tko je Malala Yousafzai

Trenutno pregledavate Tko je Malala Yousafzai
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 lipnja, 2023

Obrazovanje i aktivizam

Malala Yousafzai je pakistanska aktivistkinja za obrazovanje, poznata po svojoj hrabrosti i borbi za prava djevojčica. Rođena je 12. srpnja 1997. godine u Mingori, Pakistan. U vrlo mladoj dobi, Malala je postala glas za obrazovanje djevojčica u svijetu, a njezina priča privukla je pažnju diljem svijeta.

Talibanski napad

Malala je postala poznata nakon što je preživjela pokušaj atentata talibanskih militanata u listopadu 2012. godine. Bila je meta napada zbog svoje borbe za pravo djevojčica na obrazovanje. Napad je izazvao osudu diljem svijeta i Malala je postala simbol hrabrosti i otpora protiv nasilja i nepravde.

Nagrada Nobel za mir

Za svoj izvanredni doprinos obrazovanju, Malala Yousafzai je 2014. godine primila Nobelovu nagradu za mir. Postala je najmlađa dobitnica tog priznanja u povijesti. Nagrada je dodijeljena u priznanju njezine hrabrosti i nesebične borbe za prava djevojčica na obrazovanje.

Malala danas

Nakon napada, Malala je nastavila svoju borbu za obrazovanje i prava djevojčica. Osnovana je Malala fondacija koja se zalaže za pristup obrazovanju za sve djevojčice diljem svijeta. Malala je postala globalni simbol nade i inspiracije za milijune ljudi. Danas, ona studira na Univerzitetu Oxford, ali i dalje radi na promociji obrazovanja i borbi protiv nepravde.

Utjecaj Malale Yousafzai

Malala Yousafzai inspirirala je mnoge ljude diljem svijeta svojom hrabrošću i odlučnošću. Njezina priča podsjeća nas na važnost obrazovanja i prava svih djevojčica. Njezin utjecaj nije samo na obrazovanje, već i na borbu protiv terorizma, ekstremizma i nejednakosti. Malala Yousafzai je simbol nade i promjene, i nastavlja biti glas za one koji nemaju glasa.

  Ocijeni članak!