Tko je napisao hrvatsku himnu

Trenutno pregledavate Tko je napisao hrvatsku himnu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 svibnja, 2023

Povijest hrvatske himne

Hrvatska himna, poznata kao “Lijepa naša domovino”, predstavlja simbol nacionalnog identiteta i ponosa Hrvata. Ova prekrasna pjesma snažno odjekuje na sportskim natjecanjima, svečanostima i drugim prigodama. No, tko je zapravo napisao ovu poznatu himnu?

Antun Mihanović – autor himne

Autor hrvatske himne je Antun Mihanović, hrvatski pjesnik i pravnik. Rođen je 1796. godine u selu Čakovec. Mihanović je bio član ilirske struje koja je težila ujedinjenju južnoslavenskih naroda, a njegova himna postala je simbol tog nacionalnog pokreta.

Pjesma koja je postala himna

Hrvatska himna nastala je 1835. godine pod nazivom “Horvatska domovina”. Ova pjesma, s tekstom na hrvatskom jeziku, postala je nezvanična himna Hrvata. Kasnije je preimenovana u “Lijepa naša domovino” i službeno je postala himna Republike Hrvatske 1972. godine.

Popularnost i značaj himne

Hrvatska himna je postala izuzetno popularna među Hrvatima diljem svijeta. Njena snaga i emotivnost prenose snažnu poruku ljubavi prema domovini. Himna je simbol hrabrosti, zajedništva i ponosa, te je često izvode poznati glazbenici i pjevači na raznim događanjima i koncertima.

Zaključak

Antun Mihanović je autor hrvatske himne, pjesme nazvane “Lijepa naša domovino”. Njegova himna postala je simbol ljubavi i ponosa prema domovini za sve Hrvate. Ova prekrasna pjesma ostaje važan dio nacionalnog identiteta i važan simbol Republike Hrvatske.

  Ocijeni članak!